La Repubblica en El Pais nemen groot belang in The Independent

ROME, 15 nov. - Het Britse dagblad The Independent heeft gisteren met het Spaanse El Pais en het Italiaanse La Repubblica een principe-akkoord gesloten waardoor de laatste twee kranten een belang van ieder vijftien procent zullen nemen in de Britse krant.

Een woordvoerder van The Independent heeft tegen het Italiaanse financiele dagblad Il Sole-24 Ore gezegd dat de onderhandelingen hiermee vrijwel zijn afgerond en dat de komende dagen een formele bekendmaking van het akkoord is te verwachten.

De drie kranten werken al twee jaar samen in de vorm van de uitwisseling van artikelen. Dat La Repubblica, onderdeel van de uitgeverij Mondadori, en El Pais nu op verzoek een belang nemen in The Independent, wordt gezien als een teken dat de Britse krant grote moeite heeft rendabel te blijven opereren. De krant lijdt onder de verliezen van het zondagsblad The Independent on Sunday.

De uitnodiging aan de twee Zuideuropese kranten past ook in de pogingen te voorkomen dat de mediamagnaat Robert Maxwell een groter belang neemt. Vorig jaar zijn pogingen van Maxwell om zijn aandeel in The Independent te vergroten van vijf naar twintig procent, geblokkeerd. Onderhandelingen daarna met de Chicago Tribune over een aandelenruil zijn op niets uitgelopen.