K. L. Poll overleden

ROTTERDAM, 15 nov. De schrijver K. L. Poll, voormalig redacteur van NRC Handelsblad, is gisterochtend op 63-jarige leeftijd in de Rotterdamse Daniel den Hoed-kliniek overleden. Poll was van huis uit jurist maar begon in 1953 een journalistieke loopbaan bij Het Vaderland. Van 1967 tot vorig jaar was hij chef kunstredactie van eerst het Algemeen Handelsblad, later NRC Handelsblad. Hij nam in 1970 het initiatief voor het Cultureel Supplement, de eerste wekelijkse dagbladbijlage in Nederland uitsluitend gewijd aan kunst en cultuur.

Poll schreef naast de roman Emma Kwartier ook essaybundels, zoals De beklemde elite, Een dienstreis voor burgers en De gouden lamp. Dichtbundels die hij publiceerde zijn onder meer Het meer van de ondank en, dit najaar, De wil van de natuur. Tevens was hij in 1959 oprichter van Hollands Maandblad (dat eerst een paar jaar Hollands Weekblad heette) en tot zijn overlijden enig redacteur. Hollands Maandblad is een algemeen-cultureel tijdschrift waarin de brede betekenis die Poll aan het begrip cultuur gaf in verhalen, gedichten en essays over onderwerpen van uiteenlopende aard tot uiting kwam.

Twee maanden geleden werd hem de G. H.-'s Gravesandeprijs toegekend voor 'bijzondere verdiensten op het gebied van de literatuur'.

Pag. 6: Wervend, provocerend, altijd vol ideeen