'Inkrimping Olivetti is levensbelang'

ROME, 15 nov. Het Italiaanse computerbedrijf Olivetti heeft gisteren bevestigd dat het zijn personeelsbestand met ongeveer 12 procent wil inkrimpen. In totaal zouden zevenduizend arbeidsplaatsen moeten verdwijnen, in Italie door vervroegde pensionering.

'Voor Olivetti is dit geen keuze, maar een voorwaarde (voor overleven) waarvan we niet kunnen afzien, een ingreep met een urgent karakter', zei Vittorio Cassoni, de managing director van Olivetti, op een persconferentie.

De Italiaanse minister van arbeid, Donat Cattin, had dinsdag al aangekondigd dat er mensen zouden moeten verdwijnen bij Olivetti. Dit leidde op de beurs tot een koersval van ruim zeven procent.

De maatregel van Olivetti, onderdeel van de 'strategische reconstructie' die vorig jaar is begonnen, wordt door sommige analysten gezien als een nieuwe aanwijzing dat er een ernstige recessie op komst is in Italie. Het autobedrijf Fiat en de chemische holding Enimont hebben onlangs duizenden werknemers tijdelijk op non-actief gesteld.

Olivetti wil in het buitenland drieduizend mensen ontslaan of laten afvloeien en in Italie vijfduizend mensen vervroegd met pensioen sturen. Dat zou ruimte geven om duizend nieuwe mensen aan te nemen, vooral voor de afdeling onderzoek en ontwikkeling, die versterkt moet worden. Wereldwijd heeft Olivetti nu 55.000 werknemers.

Voor de vervroegde pensionering is steun van de regering nodig. De huidige drempel voor vervroegde pensionering ligt bij 55 jaar voor mannen en 50 jaar voor vrouwen. Olivetti wil die grenzen op respectievelijk 50 en 47 jaar leggen. Het bedrijf heeft gezegd dat het een deel van de kosten hiervan wil dragen, maar dat de overheid de rest voor haar rekening moet nemen.

Vandaag zou in het parlement worden gesproken over de plannen van Olivetti. Egidio Sterpa, minister voor de betrekkingen met het parlement, zei in een eerste reactie: 'De ondernemers kunnen niet aan de ene kant om privatisering vragen en aan de andere kant steeds aankloppen bij de staat'.

De president en grootste aandeelhouder van Olivetti, Carlo De Benedetti, die gisteren zijn 56ste verjaardag vierde, zei in een reactie op vragen hierover dat hij in Singapore zijn gang kan gaan, maar dat de sociale regels die in Italie gelden nu eenmaal ook een prijs hebben.

De vakbonden hebben afwijzend gereageerd op de plannen van Olivetti. Tegenover de voorgestelde inkrimping stellen zij een kortere werkweek en het voor drie jaar afzien van looneisen.