Incident op Rode Plein was aanslag

MOSKOU, 15 nov. De Leningradse werkloze, die bij viering van de Oktober Revolutie op 7 november op het Rode Plein in Moskou twee schoten loste, had wel degelijk een aanslag op Sovjet-leider Gorbatsjov in de zin en heeft gericht op de Sovjet-leider geschoten. Een politiesergeant heeft gisteren tegen het persbureau TASS gezegd dat hij drie meter van de schutter, Aleksandr Sjmonov, afstond toen die een dubbelloopsgeweer onder zijn jas vandaan haalde en dat richtte op de tribune op Lenins mausoleum, vanwaar de Sovjet-leiding de parade afnam. De politieman, Andrej Mylnikov, zei daarop naar de man te zijn toegerend en de loop te hebben beetgepakt en naar boven te hebben gericht. Daarbij viel het eerste schot. Vervolgens ontstond een worsteling om het wapen, waarbij voor de tweede keer werd geschoten. Geen van de schoten trof doel. Na zijn arrestatie heeft Sjmonov volgens Mylnikov toegegeven Gorbatsjov te hebben willen doden. Hem is inmiddels 'een poging tot het plegen van een terroristische daad' ten laste gelegd. (AP)