Handel Beursplein 5 in volstrekte apathie

AMSTERDAM, 15 nov. De Amsterdamse effectenbeurs lag er vanochtend doodstil bij. De stijging van de Dow noch de daling van Tokio kon Amsterdam in beweging krijgen. De lichte stijging in Londen en Frankfurt vermocht dat evenmin.

AMSTERDAM Het koersenbord weerspiegelde een volstrekt apathische houding van de beleggers. Het beetje handel dat er nog was, werd voor het grootste deel veroorzaakt door wat professionele vraag van de zijde van de optiebeurs en wat handel in de EOE-index.

De stemmingsindex noteerde rond het middaguur een winst van 0,5 punt op 95,3. Die winst was vooral afkomstig van enkele fondsen die deze index stevig beinvloeden. Nationale-Nederlanden viel op door zich goed te handhaven en rond het middaguur een winst te noteren van zes dubbeltjes op fl. 49,50 ondanks de kritiek op de omruilverhouding in de fusie met NMB Postbank. De vraag naar de verzekeraar kwam voornamelijk uit Groot-Brittannie waar flinke belangstelling bestaat voor verzekeringsfondsen.

De havenfondsen VOC en Nedlloyd zagen hun koersen op grond van overnemingsgeruchten weer verder stijgen. VOC noteerde in de ochtend een winst van fl. 0,80 om rond het middaguur op een verbetering van tien cent op fl. 43 te blijven steken. Nedlloyd was na een hoogste stijging van een gulden rond dat tijdstip negen dubbeltjes beter op fl. 38,90.

Sphinx kwam met mooie winstcijfers over het eerste half jaar. De stijging van 15 procent lag in de lijn der verwachtingen. De handel werd bij een koers van fl. 152,50 opgeschort tot 12.15 uur. De obligatiemarkt lag er vandaag vrijwel onveranderd bij.

TOKIO - De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zijn vandaag flink gedaald. Het Nikkei-koersgemiddelde van 225 fondsen ging met 449,96 punten omlaag naar 23.487,48, een verlies van 1,9 procent. Woensdag was er een bescheiden daling met 36 punten.

De koersverliezen waren te wijten aan verkopen door kleine beleggers die onzeker zijn over de marktvooruitzichten. Vooral aandelen in de sectoren elektronica en zware industrie werden van de hand gedaan. De stemming werd ook gedrukt door een daling van de koers van de yen tegenover de dollar. De omzet was met naar schatting 300 miljoen aandelen opnieuw bescheiden.

NEW YORK - De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York hebben de stijging van een aantal dagen, die dinsdag even werd onderbroken, hervat. Het Dow Jones-koersgemiddelde van de dertig industriele fondsen steeg gestaag en sloot op 2559,66 punten. Dat was 24,26 punten hoger dan op dinsdag, toen de beursbarometer met bijna vijf punten zakte. De hoogste dagwinst van het Dow Jones-gemiddelde bedroeg woensdag 37 punten.

De dollar stond tegen het einde van de handel op de wisselmarkt van New York op fl. 1,6605, hetgeen de laagste koers sinds de oorlog is. In Amsterdam sloot de dollar op fl. 1,6630. (ANP)