Greenpeace tracht kernproef te stoppen

LAS VEGAS, 15 nov. Drie Britse actievoersters van Greenpeace en hun Amerikaanse gids hebben gisteren in de Nevada-woestijn in de Verenigde Staten geprobeerd een Britse nucleaire testexplosie te verhinderen. De vier werden, zeven minuten voor de test plaats zou hebben, gearresteerd terwijl ze op weg waren naar 'Ground Zero', de plaats van de explosie. Ze zijn gisteren voorgeleid voor een Amerikaanse rechter die hen tot een boete van maximaal duizend dollar kan veroordelen. Karen Topakian, woordvoerster van Greenpeace, prees de actievoersters met de woorden dat 'onze vier helden meer hebben gedaan voor de wereldvrede dan welke regering dan ook.' De test de zeventiende Britse nucleaire proefexplosie sinds 1958 liep door het incident bijna twee uur vertraging op. (Reuter)