Fokker wil niet weg van Ypenburg

ROTTERDAM, 15 nov. Vliegtuigbouwer Fokker gaat niet akkoord met sluiting van vliegveld Ypenburg bij Den Haag. Fokker zegt een 'keiharde' optie op het vliegveld te hebben.

In de gisteren door minister Alders (ruimtelijke ordening) gepresenteerde Vierde Nota Ruimtelijke Ordening Extra wordt uitgegaan van sluiting van het vliegveld en bestemming van de grond voor woningbouw. Die plannen kunnen door Fokker worden gedwarsboomd omdat de vliegtuigmaatschappij 'zeker van haar optierecht gebruik zal maken', aldus een woordvoerder vanochtend.

'Er is een gebrek aan vliegvelden. De beschikking hebben over een vliegveld is voor een vliegtuigbouwer van levensbelang. Wij willen de mogelijkheid open houden op Ypenburg de eindlijn van de nog te ontwikkelen Fokker 130 te bouwen', aldus Fokker. De vliegtuigfabriek heeft al een onderdelenfabriek op Ypenburg. Ook is een nieuwe composietenfabriek voor kunststof onderdelen in aanbouw.

Volgens Fokker biedt Schiphol te weinig mogelijkheden voor uitbreiding. Hoewel de huidige capaciteit op Schiphol geen vertragende effecten heeft op de bouw van de bestelde Fokkers 50 en 100, probeert Fokker wel de activiteiten die niet direct met de bouw van vliegtuigen te maken hebben, van Schiphol te weren. Plannen om het hoofdkantoor van Amsterdam Zuid-Oost naar Schiphol te verplaatsen zijn daarmee van de baan.