Econoom Pen krijgt hoge onderscheiding

ROTTERDAM, 15 nov. Prof. dr. Jan Pen heeft gisteren in Amsterdam de Pierson-penning ontvangen, de hoogste onderscheiding voor Nederlandse economen. Eens per drie jaar wordt de penning door het mr. N. G. Pierson Fonds toegekend aan de meest verdienstelijke econoom.

Pen was van 1956 tot 1986 hoogleraar economie aan de Rijksuniversiteit Groningen en heeft een groot aantal boeken en andere publikaties op zijn naam staan. Hoofdthema's daarin zijn rechtvaardigheid in de inkomensverdeling, de loon- en prijspolitiek en de rol van de overheidsfinancien. Daarnaast is Pen een van de Nederlandse grondleggers van de zogenoemde milieu-economie. Sedert de jaren zestig publiceert de Groningse hoogleraar regelmatig artikelen over de relatie tussen milieu en economie.

Prof.dr. D. J. Wolfson, lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, typeerde het werk van Pen gisteren in een rede bij de plechtigheid in het kantoor van De Nederlandsche Bank als 'een leven met Keynes'. Zijn kwaliteiten als schilder, Bach-kenner en boogie-woogie-pianist noemde Wolfson alleen zijdelings, met als conclusie dat Pen 'een kunstenaar, een schilderende intelligent' is.

De Pierson-penning is vernoemd naar mr. N. G. Pierson (1839-1909), die koopman, hoogleraar economie, president van De Nederlandsche Bank, minister van financien en premier is geweest.