D66-leider Van Mierlo denkt niet aan vertrek

DEN HAAG, 15 nov. Mr. H. van Mierlo, fractievoorzitter van D66, is voorlopig niet van plan zich uit de politiek terug te trekken. Bij de volgende verkiezingen is hij weer beschikbaar als lijsttrekker van zijn partij. Hij zegt dit in een vraaggesprek met het weekblad Elsevier.

In juni 1985 keerde hij terug als lijsttrekker met de bedoeling 'de kar nog eenmaal te trekken', zoals hij destijds zei. Nu laat Van Mierlo weten het 'enorm naar mijn zin' te hebben en nog niet aan terugtreden te denken.

Van Mierlo vindt 'dat voor iedere politieke voorman geldt dat hij geacht mag worden de volgende lijsttrekker te zijn, althans de beschikbaarheid daartoe te hebben, tenzij hij een teken afgeeft van het tegendeel'. Van Mierlo zegt 'dat teken niet te hebben afgegeven'. Evenmin is hij 'voorlopig' van plan zich terug te trekken. Het moment van weggaan is voor hem 'nog ver weg'. Volgens hem is de politiek het afgelopen jaar interessanter geworden, zelfs spannend en 'vol gevaren'.

Algemeen wordt de nummer twee op de kandidatenlijst van D66 bij de laatste Kamerverkiezingen, mr.drs. G. J. Wolffensperger, beschouwd als de toekomstige partij-aanvoerder.