Coach durft Gascoigne uit Engelse ploeg te laten

Door onze sportredactie

DUBLIN, 15 nov. Het Engelse voetbalelftal heeft gisteren in Dublin tegen het taaie Ierland van 'Long' Jack Charlton hetzelfde resultaat behaald als tijdens de eindronde van het wereldkampioenschap (1-1). Beide ploegen zaten in Italie in de groep van Nederland. Er lijkt sindsdien dus weinig veranderd. Niets is minder waar. De opvolger van Bobby Robson als bondscoach, Graham Taylor, durfde het zelfs aan om de sinds het WK tot nationale held uitgegroeide Paul Gascoigne uit de ploeg te laten. Hij vond het geen geschikte wedstrijd voor de geblokte middenvelder van Tottenham Hotspur.

Na de 1-1 haalde Taylor opgelucht adem. 'Want', besefte hij, 'als we hadden verloren was ik de zondebok geweest.' Hij bewees met zijn opstelling zich niets van het verleden te willen aantrekken. Engeland speelde met vijf verdedigers. Gascoigne paste niet in de strategie en daarom zat de sterspeler in Dublin negentig minuten op de bank. Steve McMahon van Liverpool kreeg de voorkeur en de donkere Gordon Cowans van Taylors oude club Aston Villa mocht na vier jaar zijn rentree maken in de nationale ploeg. Taylor: 'Deze wedstrijd had Gascoigne met zijn stijl van spelen problemen kunnen opleveren. Ik zag geen mogelijkheden voor hem tegen deze Ierse ploeg op te vallen.' Collega Charlton zei na afloop begrip voor Taylors beslissing te hebben. 'Gascoigne is een fantastische speler aan de bal, maar hij is geen balveroveraar.'

Charlton was in een goede bui. Zijn ploeg leek door een doelpunt van David Platt in de 67ste minuut de wedstrijd in het afgeladen stadion aan de Lansdowne Road (46.000 toeschouwers) te gaan verliezen. Voor dat moment was Ierland de betere ploeg geweest. Invaller Tony Cascarino, evenals Platt en Gordon Cowans van Aston Villa afkomstig, zorgde echter tien minuten voor tijd met een kopbal voor de gelijkmaker. Engeland en Ierland staan nu broederlijk aan kop van kwalificatiegroep 7 voor het Europees kampioenschap en wachten gespannen de return af, op 27 maart in het Wembley-stadion.

Voor Denemarken lijkt na het wereldkampioenschap ook de eindronde van het Europees kampioenschap onbereikbaar. De ploeg met spelers als Jan Heintze (PSV), Jan M(o/)lby (Liverpool), Brian Laudrup (Bayern Munchen) en Michael Laudrup (Barcelona) in de gelederen verloor in het eigen Kopenhagen met 2-0 van Joegoslavie. Het was de eerste thuisnederlaag voor de Denen sinds 1981. Ook toen was Joegoslavie de tegenstander. Opmerkelijk genoeg misten de bezoekers gisteren een groot aantal spelers. Stervoetballer Dragan Stojkovic is de rest van het seizoen uitgeschakeld en ook andere middenvelders als Prosinecki en Savicevic kampen met blessures. Bovendien moest de sterke spits Darko Pancev al na elf minuten uitvallen. Joegoslavie kwam pas laat op voorsprong. Spelmaker Mehmed Bazdarevic, vorige maand in de selectie teruggekeerd na een jaar schorsing wegens spugen naar een scheidsrechter, en Robert Jarni scoorden de treffers. Joegoslavie staat in EK-groep 4 na drie wedstrijden al drie punten voor op Denemarken.

Spanje verloor in groep 1 met 3-2 van Tsjechoslowakije. Tot de 69ste minuut stonden de Spanjaarden in Praag nog met 2-1 voor. Zij hadden zelfs nog een grote kans op een derde doelpunt. De kopbal van Roberto werd echter uit het doel gehouden door doelman Ludek Miklosko. Daarna scoorden Vaclav Danek, speler van het door Ernst Happel getrainde FC Tirol, en Lubomir Moravcik voor Tsjechoslowakije dat even veel punten heeft als groepsleider Frankrijk, maar wel een wedstrijd meer speelde. Wales won in groep 5 ternauwernood van Luxemburg (1-0). Ian Rush scoorde al in de vijftiende minuut. Drie minuten daarvoor was Clayton Blackmore, verdediger van Wales, uit het veld gestuurd door de Tsjech Jiri Ulrich. Hij zou zijn tegenstander Roby Langers hebben geslagen.

Met 931 toeschouwers op de tribune maakte San Marino in Serravalle zijn Europese debuut. Het postzegelstaatje, ten zuiden van Rimini, kon de stunt van de andere debutant, de Faroer, van een maand geleden winst op Oostenrijk niet herhalen. Van Zwitserland werd met 4-0 verloren. Bij San Marino speelde maar een fullprof mee, Massimo Bonini van Bologna uit de Italiaanse Serie A. Zijn fout leidde het eerste doelpunt van de Zwitsers in. Op 5 december speelt San Marino zijn eerste uitwedstrijd, tegen Roemenie.