Bush verzekert Congres: oorlog in Golf niet nabij

WASHINGTON, 15 nov. De Amerikaanse president, George Bush, heeft gisteren het Congres verzekerd dat zijn recente besluit om extra troepen naar de Golf te sturen niet betekent dat er nu spoedig oorlog zal uitbreken.

De leiders van de Democraten, die in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden over een meerderheid beschikken, oordeelden na een gesprek met Bush dat er geen aanleiding is om de beide huizen van het Congres bijeen te roepen voor een speciale spoedzitting in verband met de Golfcrisis. Hiertoe had eerder deze week onder andere de Republikeinse senator Richard Lugar opgeroepen.

'De stelling van de president is dat deze extra troepenmacht geen besluit inhoudt om geweld te gebruiken maar slechts om over het vermogen daartoe te beschikken', verklaarde Thomas Foley, de Democratische voorzitter van het Huis.

Bush zei dat de nieuwe troepen geen verandering in zijn beleid betekenen. De leider van de Republikeinen in de Senaat, Bob Dole, concludeerde na het overleg met Bush dat het Congres en de president nu weer op dezelfde golflengte zitten wat betreft de crisis in het Midden-Oosten.

Ook de minister van buitenlandse zaken, James Baker, en zijn collega van defensie, Dick Cheney, probeerden gisteren Congresleden in een gesprek gerust te stellen. De Democratische senator Edward Kennedy zei na afloop hiervan dat hij er zeker van was dat het Congres op het ogenblik geen oorlogsverklaring aan Irak zou goedkeuren.

Uit een recente opiniepeiling van een instituut in Philadelphia blijkt dat 44 procent van de Amerikanen wil vasthouden aan sancties en niet voelt voor oorlog. Van de overigen is 38 procent juist voor een oorlog tegen Irak, terwijl 14 procent wil dat de VS hun troepen helemaal uit de Golf terugtrekken. Vier procent had geen mening.

Minister Baker zal, naar gisteren bekend werd, dit weekeinde in Europa overleggen met vertegenwoordigers van Ethiopie, Ivoorkust en Zaire allen lid van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over het mogelijke gebruik van geweld tegen Irak.

De kans dat er een nieuwe Arabische top zal worden gehouden, zoals door de Marokkaanse koning Hassan was voorgesteld, is intussen gering geworden, nadat Saoedi-Arabie gisteren verklaarde hiervoor niets te voelen zolang Irak zich niet uit Koeweit had teruggetrokken.

De regering van Jemen heeft volgens een plaatselijke krant besloten om voor het einde van het jaar 100.000 vooral uit Zuid- en Oost-Azie afkomstige gastarbeiders uit te wijzen. In Jemen zelf zijn problemen op de arbeidsmarkt ontstaan nadat honderdduizenden Jemenieten uit Saoedi-Arabie waren uitgewezen wegens de pro-Iraakse opstelling van Jemen. (Reuter, AP, DPA)