Brussel scheldt oude kolonien schulden kwijt

BRUSSEL, 15 nov. De Europese Commissie, het dagelijkse bestuur van de EG, wil dat de Europese Gemeenschap de ontwikkelingslanden in Afrika, het Caraibische gebied en in de Stille Oceaan (ACS-landen) hun schulden aan de EG kwijtscheldt.

Ze heeft dat gisteren officieel voorgesteld nadat ze die zaak, anderhalve week geleden, al ter sprake had gebracht bij de EG-ministers voor ontwikkelingssamenwerking. Die reageerden positief op het idee.

Bij de kwijtschelding gaat het nadrukkelijk alleen om de schuld die de ACS- landen bij de Gemeenschap hebben. Die bedraagt ongeveer drie miljard ecu, ofwel ongeveer zeven miljard gulden. De totale buitenlandse schuld van de ACS-landen is veel aanzienlijker. Die wordt geraamd op zo'n 130 miljard ecu (meer dan 300 miljard gulden). (ANP)