Birma: dissident werd niet doodgemarteld

BANGKOK, 15 nov. De Birmese sterke man, generaal Saw Maung, heeft gisteren in een radiotoespraak ontkend dat een vooraanstaande dissident, Maung Ko, die vorige week in een militaire gevangenis stierf, is doodgemarteld. Activisten voor de mensenrechten en familieleden van Maung Ko (52) hadden eerder gezegd dat hij door leden van de militaire inlichtingendienst was gemarteld en aan zijn verwondingen was bezweken.

'Wij ondervragen niet met behulp van marteling', zei Saw Maung, die zich baseerde op een rapport van de leider van de inlichtingendienst, Khin Nyunt. 'Maung Ko heeft, nadat hij had bekend wat de oppositie heeft gedaan en nog van plan was, zichzelf opgehangen', aldus de militaire leider, die twee jaar geleden na het onderdrukken van een volksopstand aan de macht kwam.

Diplomaten menen dat Saw Maung ondanks zijn ontkenning nu wel voor het eerst heeft toegegeven dat er politieke gevangenen in Birma zijn. Amnesty International heeft Birma en in het bijzonder Khin Nyunt en zijn dienst herhaaldelijk beschuldigd van het arresteren en martelen van tegenstanders van het bewind.

Maung Ko was een naaste medewerker van Aung San Suu Kyi, de leider van de Nationale Liga voor Democratie (NLD), de grootste Birmese oppositiebeweging. Suu Kyi heeft sinds juli 1989 huisarrest en sindsdien is niets meer van haar vernomen. In mei van dit jaar lieten de militairen, die sinds 1962 de macht hebben in Birma, verkiezingen houden, die door de NLD ondanks het feit dat vrijwel al haar leiders waren opgepakt met grote meerderheid werd gewonnen.

Saw Maung deed de belofte de macht aan een burgerbewind over te dragen, maar daaraan is hij nog niet tegemoet gekomen. Westerse diplomaten in de hoofdstad Rangoon menen dat de huidige machthebbers dit ook nooit van plan zijn geweest. Ze zouden de verkiezingen hebben laten houden om nieuwe onrust onder de bevolking te voorkomen. (AP, Reuter, UPI)