AZG werkt samen met Slowaakse ziekenhuizen

GRONINGEN, 15 nov. Het Academisch Ziekenhuis Groningen gaat een intensief vijfjarig samenwerkingsverband aan met twee ziekenhuizen in Bratislava in Tsjechoslowakije. De samenwerking richt zich op het terrein van management en organisatie.

In januari volgend jaar wordt gestart met cursussen op het gebied van ziekenhuisorganisatie en bedrijfsvoering. Volgens een woordvoerster van het AZG is in de Slowaakse ziekenhuizen door de snelle maatschappelijke veranderingen een grote behoefte aan kennis op het gebied van management 'Er is daar al die tijd een collectief gezondheidssysteem geweest, waardoor men geen ervaring heeft met planning en budgettering.'

Na de cursussen zullen praktische samenwerkingsprojecten worden opgezet op het gebied van technisch onderhoud, automatisering en personeelsbeleid. Daarbij worden medewerkers uit alle geledingen van de ziekenhuizen uitgewisseld. 'De ziekenhuismedewerkers kunnen over en weer veel van elkaar leren door de totaal verschillende omstandigheden waarin beide ziekenhuizen functioneren. Het is niet zo dat wij er als een stel leraren heengaan om te vertellen hoe het moet.' Uitgangspunt is een wederzijdse uitwisseling van kennis en vaardigheden', aldus de woordvoerster. Het AZG is het eerste ziekenhuis in Nederland dat op deze wijze gaat samenwerken met een Oosteuropees ziekenhuis.

De intentieverklaring die vorige week werd ondertekend door de Raad van Bestuur volgt op een orienterend bezoek in mei dit jaar van vertegenwoordigers van het AZG aan de beide academische ziekenhuizen in Bratislava. Voor deze plaats werd gekozen omdat 'de meeste andere westerse ziekenhuizen zich op Praag richten.' In Bratislava is geen gebrek aan medische middelen of apparatuur. De medische kennis ligt in Tsjechoslowakije op hetzelfde niveau als in Nederland.