'Voetballen 2000'

Het plan van de KNVB, geopperd in de nog vertrouwelijke discussienota 'Voetballen in 2000', om te komen tot een klasse der onafhankelijken, is door een groot deel van de daarvoor in aanmerking komende amateursclubs positief ontvangen. Blijkens een door het dagblad Trouw gehouden enquete onder de 84 betrokken verenigingen, zouden achttien clubs in principe voorstander zijn van zo'n extra divisie. Van die groep zijn zes teams afkomstig uit het zaterdagvoetbal (Spijkenisse, Marken, Deto, ACV, Genemuiden, IJsselmeervogels) en de andere uit het zondagvoetbal. Het plan van de voetbalbond voorziet in een eredivisie van zestien teams, nu nog achttien, en daaronder twee klassen van ieder zestien clubs. De huidige eerste divisie komt daarmee te vervallen.

Voor die nieuwe divisies, de zogenaamde klassen der onafhankelijken, komen behalve de huidige ploegen uit de eerste divisie ook tien amateurverenigingen in aanmerking.

Van de ploegen die reageerden, 44 van de 84 aangeschreven verenigingen, waren drie zondagteams absoluut tegen een nieuwe klasse. Zij bevinden zich in het gezelschap van dertien zaterdagamateurs. Voor het spelen in de eredivisie stelt de nota van de KNVB een licentie betaald voetbal verplicht. In de klasse der onafhankelijken kunnen ook teams met een licentie uitkomen, maar teams in die divisie hoeven geen contractspelers te hebben.