Vaarbewijs wordt verplicht voor pleziervaartuigen

DEN HAAG, 14 nov. Het klein vaarbewijs wordt per 1 april 1992 verplicht gesteld. Dat is een jaar later dan minister Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) van plan was. De voorbereiding vergt meer tijd. De Tweede Kamer reageerde gisteren met uitzondering van de VVD instemmend op de herinvoering van het vaarbewijs. Dit wordt verplicht voor bestuurders van plezierboten van 15 meter of langer, motorboten die sneller dan 20 kilometer per uur kunnen varen (inclusief waterscooters) en sommige bedrijfsvaartuigen. Voor de beroepsvaart is een vaarbewijs op 1 januari 1991 verplicht, zo was al eerder besloten. Het klein vaarbewijs is al eens eerder ingevoerd, waardoor het leeuwedeel van de booteigenaren daarover al beschikt. Minister Smit-Kroes besloot in 1987 van deze wettelijke verplichting af te zien, om de rompslomp bij de overheid te verminderen. Haar opvolgster Maij-Weggen draait deze beslissing terug wegens onder meer de toename van het aantal snelle motorboten, de belangen van het milieu en klachten vanuit beroepsvaart.