Trainen met toppers op geheime plek; Door een onzer redacteuren

HOORN, 14 okt. In een paar jaar tijd heeft Frans Hoek (34) een internationale reputatie opgebouwd op het gebied van keeperstraining. De uit Hoorn afkomstige ex-leraar geeft nu cursussen voor trainers en kampen voor doelmannen in Noorwegen, Zweden, Duitsland, Spanje, Canada, de Verenigde Staten, Ghana en Algerije. De Verenigde Emiraten en Finland hebben hem gevraagd voor demonstraties. In Nederland verzorgt Hoek op een geheime locatie af en toe trainingen voor internationale topkeepers. Onder hen bevindt zich ook Bodo Illgner, de doelman van Duitse nationale elftal. Hoewel Hoek dit niet wil bevestigen, zegt hij: 'Iedere keeper van de wereld is bereid te komen als hij er beter van wordt.'

Frans Hoek is van mening dat de doelman in Nederland in de begeleidingssfeer meer aandacht krijgt dan vroeger. Maar het kan nog beter. 'Ik ben blij dat elke betaalde club tegenwoordig een keeperstrainer in dienst heeft. Jammer dat sommige mensen nog verkeerd bezig zijn. Die projecteren de begeleiding te veel op zichzelf. De doelman is vaak een eenling omdat hij buiten de groep wordt gehouden.'