Tegenvallers voor Sotheby in New York en Billingshurst

NEW YORK, 14 nov. De veiling begin deze week in New York van het collectie van Henry Ford II heeft veilinghuis Sotheby's een strop van vijf miljoen dollar bezorgd. De aandelen zijn daardoor gisteren met 62,5 dollarcents gedaald tot 9,25 dollar. Sotheby's had beloofd zelf de werken aan te kopen als ze niet voldoende opbrachten. Het veilinghuis had een opbrengst van tussen de 66 en de 85 miljoen dollar verwacht, maar het bleef bij 48,6 miljoen.

Het Ford-collectie bevat 36 impressionistische en modernistische schilderijen en beeldhouwwerken. Dertien haalden de door de verkoper opgegeven minimumprijs niet en bleven daarom onverkocht. Veertien andere bleven onder de richtprijs die het veilinghuis vooraf had gesteld. Onder de geveilde schilderijen waren meesterwerken van Modigliani (Portret van Morgan Russell), Picasso (La Bohemienne) en Renoir (La Tasse de Chocolat).

Op een veiling gisteren van Sotheby's in het Engelse Billingshurst (West-Sussex) bracht het doek Christus, lerende in de tempel van meestervervalser Han van Meegeren eveneens minder op dan was verwacht: 13.200 Engelse pond, circa 44.000 gulden. Het schilderij, waarvan de richtprijs 15 a 25.000 pond bedroeg, is gekocht door een prive-verzamelaar uit Londen.

Het doek Christus, lerende in de tempel schilderde hij in 1945 onder het toeziend oog van ambtenaren van de Politieke Opsporingsdienst (POD). Hij wilde daarmee bewijzen dat de werken die hij voor veel geld aan de Duitse bezetter had verkocht, echt vals waren. (Reuters)