Soeharto bezoekt voor het eerst China

PEKING, 14 nov. President Soeharto van Indonesie is vandaag, op terugreis uit Japan waar hij de troonsbestijging van keizer Akihito bijwoonde, voor een historisch staatsbezoek van zes dagen in de Chinese hoofdstad aangekomen. Het is het eerste bezoek van een Indonesisch staatshoofd sinds wijlen president Soekarno in november 1964 op terugreis uit Noord-Korea een dag Shanghai aandeed.

De betrekkingen tussen Jakarta en Peking zijn sinds 1967 opgeschort geweest na Indonesische beschuldigingen dat China betrokken was geweest bij de (pro)-communistische poging tot staatsgreep in 1965. In augustus van dit jaar werden de banden hersteld. Net op tijd voor het staatsbezoek bood de eerste Indonesische ambassadeur sinds 1967 gisteren zijn geloofsbrieven aan de Chinese president Yang Shangkun aangeboden.

Ambassadeur Abdurrahman Gunadirdja zei in een vraaggesprek met het persbureau Nieuw China dat 'de relaties niet gebaseerd dienen te zijn op ervaringen uit het verleden, maar op samenwerking in de toekomst in het belang van de ontwikkeling van onze beide landen'. De ambassadeur voegde eraan toe dat niet alleen contacten tussen regeringsfunctionarissen moeten toenemen, maar ook tussen zakenlieden en industrielen.

Economische en handelsbetrekkingen zullen dan ook het zwaartepunt van het presidentiele bezoek zijn. Tevens zal Soeharto, die de rol van vredestichter in Cambodja wil spelen, vrijdag een ontmoeting met de Cambodjaanse leider prins Norodom Sihanouk hebben, die vandaag vanuit zijn rustoord in de Noordkoreaanse hoofdstad Pyongyang in Peking is aangekomen. Aanstaande maandag zal hij vanuit de Zuidchinese stad Guangzhou (Kanton) naar de Vietnamese hoofdstad Hanoi gaan.

Carlos Menem

De Chinese hoofdstad beleeft vandaag een recorddag aan protocol en buitenlands vlagvertoon. Behalve Soeharto zijn ook premier Chatichai Choonhavan van Thailand, de Argentijnse president Carlos Menem en de vice-president van Tanzania, Slamin Amour aangekomen.

Het bezoek van Menem trekt speciale aandacht omdat het komt op een moment dat China na een aantal diplomatieke overwinningen op Taiwan (behalve Indonesie gingen Saoedi-Arabie en Singapore dit jaar betrekkingen aan met Peking) opnieuw tegenslagen in Latijns Amerika lijdt.

De Chinese minister van buitenlandse zaken Qian Qichen maakte in september een toernee door Latijns Amerika, waarbij hij Peru, Bolivia, Colombia en Venezuela aandeed, maar de resultaten van deze bezoeken lijken vooralsnog dubieus. Vorige week verbrak Nicaragua de diplomatieke betrekkingen met China en herstelde die met Taiwan.

Peru en Bolivia hebben eveneens opnieuw officiele regeringskantoren van de 'Republiek China' (Taiwan) in hun hoofdsteden toegelaten, zonder er meteen het etiket ambassade aan te hangen. China heeft beide landen gewaarschuwd en intussen Taiwan beschuldigd van 'principeloze dollar-diplomatie', het omkopen van deze in zware economische moeilijkheden verkerende landen.

Momenteel verblijft kroonprins Hassan van Jordanie in Taiwan, eveneens om over economische hulp te praten.

Het bezoek van president Menem staat geheel in het teken van de economische betrekkingen. De totale handel was vorig jaar 576 miljoen dollar, waarvan 567 miljoen dollar aan Chinese importen uit Argentinie, met name graan. Dit jaar heeft China de importen met 42 procent verminderd. Peking wil Argentinie als compensatie daarvoor export-kredieten geven om meer Chinese goederen te kopen.

    • Willem van Kemenade