PRUIMEDANTEN IN SAUTERNES

400 g pruimedanten (pruneaux)

0,5 l Sauternes-wijn

0,5 l melk

5 eierdooiers

50 g poedersuiker

1 vanillestokje

Laat de gedroogde pruimen een nacht op een koele plaats in de Sauternes weken. Kook de pruimen de volgende dag ongeveer 10 minuten op een laag vuur in deze wijn zodat ze mooi opzwellen. Laat ze afkoelen en verwijder de pitten.

Breng de melk met het opengesneden vanillestokje aan de kook. Draai het vuur laag en laat de melk ongeveer 10 minuten 'trekken'. Doe de eierdooiers en de poedersuiker in een niet te kleine schaal en klop alles wit-schuimig. Doe dan een beetje warme melk bij dit mengsel en blijf kloppen. Giet dan voorzichtig, beetje bij beetje het eimengsel bij de warme melk, waar het vanillestokje uit verwijderd is. Blijf alles steeds goed door elkaar roeren en zorg dat het vuur niet te hoog staat. Deze creme Anglaise moet wel dikker worden, maar mag niet koken. Laat de vanillecreme afkoelen.

Verdeel de creme over diepe borden en schep de Sauternes-pruimen erop. Drink bij dit dessert een glaasje Sauternes.

    • Anne Scheepmaker