Politie ontruimt gekraakte huizen in Oost-Berlijn

BERLIJN, 14 nov. Na zware gevechten heeft een politiemacht van meer dan duizend man vanochtend in Oost-Berlijn een complex bezette huizen weten te ontruimen, van waaruit de politie eerder deze week was aangevallen.

Niet bekend

Geweld in een dergelijke omvang is in Berlijn niet meer voorgekomen sinds de Westberlijnse krakersrellen in 1981. Volgens een politiewoordvoerder is in de loop van de nacht met de bewoners van enkele bezette huizen in Oost-Berlijn nog een voorlopig huurcontract afgesloten, alvorens om zes uur vanochtend de confrontatie begon met de bewoners van huizen waarvan eerder deze week de gewelddadigheden waren uitgegaan. De politie was maandag verrast door overvallen in de Mainzer Strasse, toen zij elders in de wijk een aantal panden ontruimde.

In het door talrijke sterk verwaarloosde, vooroorlogse wijken gekenmerkte Oost-Berlijn zijn in totaal 128 panden door krakers bezet. Voor 51 panden bestaan inmiddels tijdelijke huurcontracten. De gemeentebesturen in beide delen van de stad hebben laten weten geen verdere kraakacties meer te dulden. Bij de ontruimingen vanochtend werd assistentie verleend door politie uit de Westduitse deelstaten Neder-Saksen en Noordrijn-Westfalen.

De krakersscene in Oost-Berlijn valt uiteen in extreemrechtse- en extreemlinkse groepen. Die in de Mainzer Strasse zijn van linkse signatuur. Bemiddelingspogingen door het wijkgemeentebestuur en enkele leden van de Oostduitse burgerbeweging Neues Forum en de Westberlijnse Alternative Liste (Groenen) hadden vannacht geen resultaat. Onder de vanochtend verwijderde bezetters bevonden zich volgens de politie ook Nederlanders, Fransen en Italianen. Voor vanmiddag heeft de linkse kraakbeweging een protestdemonstratie aangekondigd.

    • Raymond van den Boogaard