Ontslagen Staalcenter door verdwijnen banen

ROTTERDAM, 14 nov. Bij Hoogovens-dochter Staalcenter in Roermond verdwijnen door een reorganisatie bijna 40 van de 270 arbeidsplaatsen. Volgens een woordvoerder van Hoogovens zijn gedwongen ontslagen niet te vermijden.

Volgens Hoogovens moet de concurrentiekracht van Staalcenter worden verbeterd. Daarom wordt volgend jaar 10 miljoen gulden geinvesteerd in een zogenoemd 'thermal machining center'. Door 'aanpassing van de organisatie' zullen in de indirecte sfeer 37 arbeidsplaatsen verdwijnen. Hiermee wordt een kostenreductie beoogd.

De Industriebond CNV vindt gedwongen ontslagen onacceptabel. Vorig jaar is volgens een woordvoerder van de bond nog aangekondigd dat onder de huidige omstandigheden in 1992 een rendementsverbetering van 15 procent zou worden bereikt. De woordvoerder noemt eventuele gedwongen ontslagen een 'breuk' met het tot nu bij Hoogovens gevoerde beleid.

Staalcenter maakt deel uit van de divisie Hoogovens Industriele Toelevering. Het bedrijf levert onderdelen voor de machine- en apparatenbouw, zware transportmiddelen en grondverzetmachines. De nieuwe investering moet onder meer de nauwkeurigheid in de fabricage vergroten.

Investering en reorganisatie moeten volgens Hoogovens eind volgend jaar hun beslag hebben gekregen. De bedrijfsleiding heeft inmiddels advies gevraagd aan de ondernemingsraad. Ook is overleg begonnen met de vakbonden. De Industriebond CNV heeft de leden al geraadpleegd. De bond wil voorlopig het overleg met Hoogovens afwachten.