NCRV wil duidelijke zenderprofilering

HILVERSUM, 14 nov. De NCRV wil een duidelijke profilering van de drie televisienetten. De omroep vindt dat de vaste netindeling zoals die nu bestaat elke omroep op een vaste avond op een vast net moet verdwijnen. In plaats daarvan moeten alle omroepen weer op alle zenders gaan uitzenden. Dat staat in een plan dat de NCRV naar minister d'Ancona (WVC) heeft gestuurd.

De drie televisiezenders moeten elk een eigen karakter krijgen. Nederland 1 moet een breed programma bieden voor een groot publiek met de nadruk op verstrooiing en lichte informatie, waaronder actualiteiten.

Nederland 2 biedt in het NCRV-plan een volledig programma met de nadruk op informatie, vernieuwing en experimenten. De inhoud van de programma's leunt niet uitsluitend op de gevestigde publieke smaak, aldus de NCRV in het plan.

Nederland 3 wordt in de visie van de NCRV een evenementen- en cultuurnet. Op het moment zenden daarop alleen de NOS en een aantal kleine zendgemachtigden uit, maar in het NCRV-plan worden dat alle omroepen, die zich op dit net vooral zullen toeleggen op sport, podiumkunsten en films. Dit net moet ook de mogelijkheid bieden evenementen uit te zenden waarvan de lengte niet precies van tevoren vastaat.

Ieder net moet een minimum kijkers trekken, dat gehaald moet worden. De NCRV meent dat dit plan twee tegenstellingen verenigt. De discussie in Hilversum draait om de vraag of de omroepen de commerciele concurrentie te lijf moeten met eenzelfde soort programmering als die van RTL4, een gezichtspunt dat vooral wordt aangehangen door de TROS, of dat de publieke omroep zich juist moet onderscheiden.

De NCRV denkt dat met dit plan zowel het een als het ander kan. Volgens de NCRV biedt het plan een logische structuur voor coordinatie van de programma's. Het uitgangspunt is niet concurrentie tussen de publieke omroepen, maar integratie, zonder dat de omroepverenigingen hun autonomie prijsgeven. Volgens de NCRV bestaat er in dit plan geen gevaar dat de omroepen hun identiteit verliezen. De herkenbaarheid wordt niet aangetast door op verschillende netten uit te zenden, aldus de NCRV. (ANP)