Mariniers VS oefenen bij Koeweit

WASHINGTON/ BAGDAD, 14 nov. Amerikaanse mariniers zullen binnenkort een amfibische aanvalsoefening houden in Saoedi-Arabie, niet ver van de Koeweitse kust. Dat heeft het Pentagon gisteren meegedeeld. Een woordvoerder ontkende echter dat de oefening op slechts 15 kilometer van de grens met Koeweit zal plaatshebben, zoals de krant The Washington Times had gemeld. Eveneens ontkende hij dat de oefening is bedoeld om de Iraakse troepen in de buurt tot een militaire actie te verlokken. De krant had regeringsfunctionarissen gesproken die de voorgenomen oefening als provocatie omschreven.

Aan de oefening zullen volgens de Washington Times 2.000 mariniers en 20 landingsvaartuigen deelnemen. Eerder hebben al zeker twee dergelijke oefeningen op de kust van Oman plaatsgehad.

Republikeinse leiders in het Amerikaanse Congres oefenen druk op president Bush uit een speciale zitting bijeen te roepen om onder andere te praten over een mogelijke formele oorlogsverklaring aan Irak. Bush zal vandaag een ontmoeting hebben met Republikeinse en Democratische leiders in het Congres over dit onderwerp. Maar het Witte Huis heeft zich voorlopig tegen het idee gekant. Een woordvoerder onderstreepte dat het prematuur is te praten over een oorlogsverklaring. Het Congres houdt volgende week in elk geval een aantal hoorzittingen over de Golfcrisis.

Irak heeft vanochtend een nieuwe voorwaarde toegevoegd aan de reeks die het al had gesteld aan zijn eventuele deelneming aan een Arabische topconferentie, die door de Marokkaanse koning Hassan II is voorgesteld als laatste kans om een oorlog te voorkomen. De Iraakse vice-premier Ramadan zei na een ontmoeting met Hassan dat zo'n top de resoluties van de 'beruchte' top van Kairo moet intrekken. Een kleine meerderheid van de deelnemers riep daar op tot Iraks onmiddellijke terugtrekking uit Koeweit en besloot troepen naar Saoedi-Arabie te sturen. (Reuter, AFP, AP)