Lyceisten houden Parijs onder druk

PARIJS, 14 nov. De Franse lyceisten, die maandag in het gehele land massaal demonstreerden voor meer geld voor het middelbaar onderwijs, houden de regering onder druk.

Een door jonge communisten gedomineerd coordinatiecomite heeft voor vrijdag in Parijs een 'sit-in'-demonstratie aangekondigd om kracht bij te zetten aan zijn eis dat de begroting voor onderwijs met 20 procent 50 miljard francs wordt verhoogd.

De grotere en meer gematigde lyceistenbeweging, die verbonden is met de antiracistische organisatie SOS Racisme, zal vandaag een soortgelijke eis bepalen met het oog op het ronde-tafeloverleg dat morgen begint met minister van onderwijs Jospin.

Ook de regering bepaalt vandaag haar standpunt onder leiding van premier Rocard, die de afgelopen dagen buitenslands vertoefde. President Mitterrand zei maandag tegen een delegatie van de protesterende scholieren dat de regering 'enkele miljarden' zou kunnen vrijmaken om tegemoet te komen aan hun eisen voor betere scholen met meer bewaking. De president herhaalde gisteren dat de eisen van de middelbare scholieren voor meer democratie op school 'aanvaardbaar' waren.

Het optreden van het staatshoofd heeft kritiek uitgelokt, zowel van de oppositie als binnen zijn eigen socialistische partij. De president is demagogisch bezig wanneer hij demonstranten gelijk geeft dat zij manifesteren tegen zijn politiek, aldus gisteren een lid van de oppositie in een debat in de Nationale Vergadering.

Veel kritiek is er ook op het optreden van de politie, die maandag, ondanks de inzet van vijfduizend man, niet kon voorkomen dat relschoppers uit de Parijse voorsteden winkels plunderden en auto's in brand staken zodat de manifestatie van 150.000 scholieren voortijdig beeindigd moest worden. De Parijse politieprefect heeft erkend dat hij het geweld van de 'casseurs' heeft onderschat.