Kohl voert topoverleg over voetbalvandalisme

BONN, 14 nov. De afgelasting van de voor 21 november in Leipzig geplande wedstrijd tussen het Westduitse wereldkampioensteam en een elftal van de gewezen DDR is 'geen capitulatie voor het voetbalvandalisme maar een onvermijdelijke reactie op een buitengewoon moeilijk beveiligingsvraagstuk'.

Zo hebben de minister van binnenlandse zaken in de Oostduitse deelstaat Sachsen, Rudolf Krause (CDU), en de Oost- en Westduitse voetbalbonden gisteren het besluit toegelicht om de omstreden wedstrijd niet te laten doorgaan. De beide bonden, die onder sterke druk van de regionale overheid en de regering in Bonn stonden, namen hun besluit gisteren in een crisisvergadering, en na hernieuwde inspectie van het als zeer onveilig gekritiseerde Zentralstadion in Leipzig.

Volgens Krause mist de Oostduitse politie de sterkte en de ervaring om het aangekondigde grootscheepse geweld van voetbalvandalen uit Leipzig, Berlijn en andere Duitse steden tegen te gaan. Ook noemde hij de toestand waarin het stadion zich bevindt ongeschikt om er een wedstrijd voor omstreeks 90.000 toeschouwers te houden (er waren totnutoe 25.000 kaarten verkocht).

Eerverleden weekeinde (3 november) raakte de Leipzigse politie bij een wedstrijd tussen de plaatselijke club en de FC Berlin (het vroegere Dynamo Berlin, tot voor kort de favoriete club van de Stasi, de gehate Oostduitse staatsveiligheidsdienst) zo in paniek dat zij met scherp schoot op een gewelddadige groep van enkele honderden Berlijnse Fussball-Hooligans, zoals zij zichzelf noemen. Daarbij viel een dode en enkele zwaargewonden.

Op diezelfde dag richtten voetbalvandalen een ravage aan in de binnenstad van Hannover, terwijl die zaterdag een supporter van Fortuna het leven liet als gevolg van messteken die hij een week daarvoor bij een wedstrijd van de plaatselijke Bundesliga-club tegen Karlsruhe had opgelopen. Tien dagen eerder, woensdag 24 oktober, hadden groepen Duitse voetbalvandalen voor en na de interlandwedstrijd Luxemburg-Duitsland zware schade aangericht in de Luxemburgse binnenstad.

Uit heel Duitsland, waar bijna elke grote voetbalstad zijn eigen regiment vandalen kent, waren de afgelopen weken dreigementen gekomen van rivaliserende groepen 'linkse' Chaoten en 'rechtse Rowdies, Hooligans en Skinheads dat zij op 21 november in Leipzig wraak op elkaar en de politie zouden nemen. Morgen ontvangt Helmut Kohl in zijn kanselarij veiligheidsexperts en vertegenwoordigers van de voetbalbonden voor coalitie-topberaad over het voetbalvandalisme.