Gorbatsjov en Jeltsin praten over coalitie

MOSKOU, 14 nov. In de Sovjet-Unie wordt gewerkt aan een nieuwe, pluriforme coalitieregering die het huidige communistische kabinet van premier Ryzjkov moet vervangen. Dat heeft gisteren president Boris Jeltsin van de Russische federatie onthuld.

De vorming van zo'n coalitieregering is een van de belangrijkste onderwerpen in de 'dialoog' die president Michail Gorbatsjov van de Sovjet-Unie en Jeltsin afgelopen weekeinde, na maanden onderlinge strijd, hebben hervat. Volgens Jeltsin is Gorbatsjov het er mee eens dat een coalitieregering onvermijdelijk is. In een toespraak voor de Opperste Sovjet van de Russische federatie (RSFSR), de grootste deelrepubliek van de Unie, zei Jeltsin gisteren dat hij van Gorbatsjov heeft geeist dat Rusland in een 'kabinet van nationale eenheid' in elk geval de premier, de minister van defensie en de minister van financien zal benoemen.

President Gorbatsjov zelf liet zich hierover nog niet uit maar sprak gisteren in het openbaar wel positief over het gesprek dat hij zondag met de Russische leider had. In een ontmoeting met militairen zei Gorbatsjov dat de besprekingen met Jeltsin 'verantwoordelijk, serieus en constructief' zijn. 'We hebben geen meningsverschillen over de noodzaak van een verenigde en vernieuwde unie van nationale staten', aldus Gorbatsjov. 'Sinds de ontmoeting met Jeltsin ben ik er zeker van dat we zullen handelen in het belang van alle mensen in dit land.'

Bij diezelfde bijeenkomst, waar de president weer eens heftig werd gekritiseerd omdat hij te weinig aandacht zou hebben voor de strijdkrachten, zou Gorbatsjov bovendien het leger expliciet hebben gevraagd alle geruchten over coupplannen nu eens openlijk naar het land der fabelen te verwijzen. Hij zou ook de krijgsmacht hebben opgeroepen een 'burgeroorlog' te voorkomen. Althans, dit werd gisteravond gemeld door het persbureau van radio-Moskou. Het uitgebreide bericht van het agentschap TASS en het verslag 's avonds op de televisie maakten geen melding van deze passages in Gorbatsjovs toespraak.

Het is niet de eerste keer dat er gepreludeerd wordt op de vorming van een coalitiekabinet met niet-communisten. Een maand geleden verklaarde de top van de communistische partij (CPSU) zich al bereid tot zo'n oplossing. Volgens politburolid Anatoli Dzoechova, de derde man in de leiding, werd er toen reeds gewerkt aan een 'reconstructie van de regering'.

In zijn rede tot het Russische parlement onthulde Jeltsin overigens ook nog dat er zondag is gesproken over de rol die de CPSU nog zou mogen spelen in het economisch leven. 'In principe zijn we het er bijna over eens geworden dat de CPSU niet betrokken moet zijn bij andere commerciele activiteiten dan haar uitgeverij', aldus Jeltsin. Volgens de Russische leider waren beide politici het ook nagenoeg eens over de mogelijkheid van een aparte Russische radio- en televisiezender. Nu bestaan er alleen twee nationale Sovjet-kanalen en wat lokale zenders.

    • Hubert Smeets