Forse heffingen EG op audiocassettes Japan

BRUSSEL, 14 nov. De Europese Gemeenschap gaat op geluidsbanden uit Japan, Zuid-Korea en Hongkong invoerrechten heffen. Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie, het dagelijkse bestuur van de EG, hebben die landen hun goederen, tegen een veel te lage prijs, gedumpt op de Europese markt.

De heffing varieert van 22,3 procent voor Japanse banden en 19,4 procent voor Zuidkoreaanse tot 2,4 procent voor zulke produkten uit Hongkong. Voor enkele Japanse merken zoals Sony, Maxell, Fuji en Denon geldt een lagere heffing. Dat gaat ook op voor Sunkyong uit Zuid-Korea.

De heffing geldt niet voor de merken Saehan Media, Sungnam, Nakayama, Tomel Magnetics, Swire, Magnetic Enterprise en Forward Electronics.

Begin vorig jaar begon de EG-Commissie een onderzoek na een klacht van drie Europese fabrikanten van geluidsbanden. Daaruit bleek dat de Japanse concurrenten tussen 1985 en 1988 hun waren in de EG verkochten tegen een prijs die circa 45 tot zelfs 80 procent onder de normale prijs ligt. Wat Zuidkoreaanse en Hongkongse banden betrof bleef het prijsverschil tot bijna 20 procent beperkt.

In diezelfde periode groeide in de EG de vraag naar geluidsbanden met dertig procent. Daarvan profiteerden vooral de gewraakte producenten uit het Verre Oosten. Die zagen hun export naar de EG met 38 procent stijgen tot 212 miljoen stuks ter waarde van zo'n 450 miljoen dollar. De verkoop van de Europese concurrentie zakte met 8,5 procent. De reorganisatie die daarop volgde, kostte een kwart van de werkgelegenheid. (ANP)