Financiele steun NOC voor toppers badmintonbond

NIEUWEGEIN, 14 nov. De Nederlandse badmintontoppers zwerven, mede door financiele steun van het Nationaal Olympisch Comite, de komende maanden de hele wereld over in de race naar punten voor de wereldranglijst en kwalificatie voor de Olympische Zomerspelen in Barcelona.

De bestuurscommissie Topsport van het NOC heeft besloten de NBB bij te springen in de kosten van het met het oog op Barcelona omvangrijke kwalificatieprogramma van de Internationale Badminton Federatie, dat eindigt in mei 1992. De NBB, de laatste jaren geconfronteerd met enkele financiele tegenvallers, was niet bij machte de eerste aanloop naar de Zomerspelen geheel voor eigen rekening te nemen.

Met de steun van het NOC kan bondscoach Martijn van Dooremalen zijn acht-koppige selectie optimaal de gelegenheid geven zich in de kwalificatiereeks te mengen. Aan de hand van de IBF-lijst wordt het deelnemersveld in Barcelona bepaald. Het NOC liet eerder weten dat een plaats bij de laatste acht als uitgangspunt wordt gehanteerd. Chef de mission Andre Bolhuis schreef de opwinding bij de badmintonnners over die limiet toe aan onbekendheid van de bond met het selectiesysteem van het NOC.

Bondstrainer Van Dooremalen stelde een select groepje samen, waarmee de eerste helft van 1991 zes grote toernooien en het wereldkampioenschap wordt aangedaan. Bij de dames zijn Eline Coene, Astrid van der Knaap, Monique Hoogland en Erica van den Heuvel (voor het dubbelspel met Coene) aangewezen. Bij de mannen Pierre Pelupessy en het jeugdige talent Jeroen van Dijk. Alex Meijer en Chris Bruil krijgen de gelegenheid zich in het dubbelspel te onderscheiden.

In het programma zijn opgenomen; de Taipeh Masters, de open kampioenschappen van Japan, Zuid-Korea, Finland, Zweden en Engeland. De wereldkampioenschappen in Denemarken, van 29 april tot 12 mei, vormen de afsluiting van de eerste kwalificatiereeks.

De trainingsactiviteit zal de komende tijd flink worden opgevoerd. In plaats van een centrale training worden de toppers de komende tijd wekelijks drie keer bijeen geroepen. In samenwerking met sportarts Peter Vergouwen zal er tevens meer aandacht besteed worden aan de medische begeleiding.

'Na de wereldtitelstrijd in Denemarken, in mei volgend jaar, gaan we weer met het NOC om de tafel zitten. Bekijken we het voortgangsproces van de mogelijke Olympische kandidaten. Ik ben in elk geval tevreden met de uitgestippelde weg en de financiele mogelijkheden', aldus Van Doormemalen. (ANP)