Duitsland en Polen tekenen grensverdrag

WARSCHAU, 14 nov. In Warschau hebben vandaag de ministers van buitenlandse zaken van Duitsland en Polen, Genscher en Skubiszewski, het Duits-Poolse grensverdrag getekend. Daarmee erkent Duitsland de Oder-Neissegrens als de definitieve grens tussen beide landen.

In het eerste artikel van het verdrag bevestigen de twee landen het akkoord dat de toenmalige Duitse Democratische Republiek en Polen in 1950 en in 1989 hebben gesloten over het verloop van de grens. Daarnaast stellen ze op elkaars grondgebied geen aanspraken te hebben. Het verdrag wordt gezien als de eliminering van een van de laatste disputen die nog uit de Tweede Wereldoorlog stammen. Met het verdrag ziet Duitsland formeel af van de gebiedsdelen in Pommeren, Oost-Pruisen en Silezie die na de oorlog bij Polen werden gevoegd.

De ondertekening van het akkoord, waarover eerder deze maand door bondskanselier Kohl en premier Mazowiecki nog is gesproken, had plaats in het gebouw van de Poolse ministerraad en werd bijgewoond door de Poolse president, Jaruzelski. Genscher spreekt tijdens zijn verblijf in Warschau nog met Jaruzelski, primaat Glemp en Lech Walesa. (Reuter, UPI)