Duits afval na controle teruggestuurd

ROTTERDAM, 14 nov. Bij een grootscheepse controle onder vierhonderd vrachtwagens met containers is gisteren aan de grens bij Venlo een Duitse vrachtwagen teruggestuurd. De container bevatte metaalafval van Duitse metaalbedrijven hetgeen niet op de vrachtpapieren stond vermeld. Het afval was bestemd voor een bedrijf in Oss.

Tijdens de zogeheten 'Actie Toverdoos' werd in Venlo, Rotterdam, Sas van Gent, Hendrik-Ido-Ambacht, Bergh, Holten en Nieuweschans gecontroleerd. Motorpolitie hield containervervoerders aan en nam hen mee naar een punt, waar politie en de douane de lading inspecteerden.

Van zestien vrachtwagens bleken de papieren niet in orde. Vijftien andere waren te zwaar. Een chauffeur vervoerde bedrijfsafval maar dacht dat hij huishoudelijk afval bij zich had. Het ministerie van milieubeheer doet de komende twee weken nader onderzoek naar de overtredingen.

Het coordinerende Bureau Handhaving EG-richtlijnen (BHER) van Milieubeheer wilde met deze eerste groot opgezette actie mogelijke illegale transporten van vooral gevaarlijke stoffen aan het licht brengen. Het bureau controleert de naleving van richtlijnen voor in-, uit- en doorvoer van gevaarlijke stoffen. Containervervoer wordt door milieucontroleurs als een ondoorzichtige tak van vervoer beschouwd.

Tot nu toe zijn controle-acties alleen maar incidenteel uitgevoerd, bijvoorbeeld door de douane. Het Bureau Handhaving is van plan de grootschalige controles te herhalen. De samenwerking tussen politie, douane en milieudiensten bij de actie was volgens een woordvoerder uitstekend.

VROM vindt het aantal overtredingen meevallen, maar sluit niet uit dat vrachtwagenchauffeurs met een illegale lading, ingelicht via '27MC-bakkies', een andere route hebben gekozen.