Commissaris Witteveen passen twee petten

ROTTERDAM, 14 nov. Dr. H. J. Witteveen, vermaard bankier en oud-minister van financien, is door de kritiek van institutionele beleggers op de fusie tussen Nationale-Nederlanden en NMB Postbank in een precaire positie gemanoeuvreerd. Witteveen is namelijk niet alleen beoogd voorzitter van de raad van commissarissen van de nieuwe combinatie, maar ook voorzitter van de raad van commissarissen van Robeco, de beleggingsgroep die deze week het voortouw heeft genomen in de kritiek op de fusie.

Witteveen zelf lijkt met zijn dubbelfunctie geen probleem te hebben. Op de vraag aan welke kant hij staat aan de kant van de fusiepartners of aan de kant van de critici merkt Witteveen resoluut op: 'Aan de kant van Nationale-Nederlanden natuurlijk. Ik ben sterk voorstander van deze fusie, een fusie die buitengewoon belangrijk is voor Nederland'.

Dat de Robeco-groep en andere grote beleggers als het ABP en Unilever Pensioenfonds kritiek hebben op de ruilverhoudingen (de beleggers vinden dat ze te weinig voor hun stukken Nationale-Nederlanden krijgen) komt volgens Witteveen doordat de beleggers nog onvoldoende zijn geinformeerd over alle ins and outs van het bod. 'Ze weten eigenlijk nog onvoldoende over de fusie. De raad van bestuur (van Nationale-Nederlanden, red.) is nu bezig om ze te informeren. En daarna komt het biedingsbericht. Ik denk dat men wel zal gaan inzien dat het een goed bod is.'

'Zo'n grote fusie is iets heel uitzonderlijks. Deze fusie is een hele nieuwe move, een fusie tussen een bank en een verzekeraar. Dat roept vragen op en kritiek. Het zijn twee verschillende soorten bedrijven, met een verschillende koers/winst verhouding. Dan is het heel ingewikkeld om ruilverhoudingen te beoordelen.'

Witteveen, voorzitter van de raad van commissarissen bij Nationale-Nederlanden, heeft het bestuur van Robeco nog niet gesproken over de fusie, zo liet hij vanochtend weten. En hij voelt zich ook niet geroepen om nu alsnog contact te zoeken om 'zijn' Robeco van de juistheid van het bod te overtuigen. Witteveen laat dat in eerste instantie over aan het bestuur van Nationale-Nederlanden.

Witteveen had er wel rekening mee gehouden dat de fusie vragen zou oproepen. 'Het is zo ingewikkeld.' Hij vertrouwt er echter op dat de kritiek zal wegebben zodra de beleggers voor de volle honderd procent zijn geinformeerd over het bod. 'We hebben het zeer zorgvuldig bekeken. Het is een goed bod.'

Dat de beleggers nu met zoveel vragen zitten, komt volgens Witteveen mede door het feit dat het persbericht, dat conform de fusiegedragsregels moest worden uitgegeven, niet helemaal compleet was. 'We hebben geloof ik te vroeg de ruilverhoudingen genoemd zonder een motivering te geven voor die verhouding. En dat heeft vragen opgeroepen.'

Witteveen vindt helemaal niet dat hij in een precaire positie is terechtgekomen. Als commissaris bij Nationale-Nederlanden staat hij voor Nat-Ned, als commissaris bij Robeco staat hij voor Robeco. 'De twee commissariaten zijn gescheiden verantwoordelijkheden.'