Britse telefoonmarkt open voor concurrentie

LONDEN, 14 nov. De Britse regering heeft gisteren voorgesteld de Britse telecommunicatiemarkt open te stellen. Doel is de keuzevrijheid te vergroten, de service te verbeteren en de prijzen concurrerend te maken.

Als het voorstel door het Britse parlement wordt aangenomen ontstaat de meest open telefoon- en telecommunicatiemarkt ter wereld met een potentieel van vele miljarden pond.

De minister van handel en industrie, Peter Lilley, zei gisteren in het Lagerhuis dat hij iedere onderneming, Brits of buitenlands, in staat wil stellen om te concurreren op de markten voor lokale en interlokale telefoongesprekken en op de markten voor internationale en satellietverbindingen.

Tot 1984 werd de Britse telecommunicatiemarkt beheerst door het staatsbedrijf British Telecom (BT) dat een monopoliepositie bezat. De regering-Thatcher verkocht een deel van het bedrijf aan het beleggende publiek in een van de eerste privatiseringsoperaties op weg naar een 'democratisch kapitalisme via aandeelhouderschap', zoals premier Thatcher het toen noemde.

De Britse overheid heeft nog een belang van 48 procent in BT. Dit bedrijf exploiteert nog steeds het merendeel van de telefoonnetwerken met als enige concurrent Mercury Communications, een dochter van de Britse communicatie-onderneming Cable en Wireless.

De verwachting is dat na de openstelling van de markt met name Amerikaanse communicatiebedrijven, maar ook Britse bedrijven als British Rail en andere Britse nutsbedrijven actief in de markt zullen opereren. (Reuter) PTT Nederland toonde zich vanmorgen in een eerste reactie verheugd over de openstelling van de Britse telecommunicatiemarkt. PTT wil op de Britse markt graag samenwerken met een ander telecommunicatiebedrijf, zoals Mercury Communications. 'Als samenwerking onmogelijk blijkt gaan we de Britse telecommunicatiemarkt niet op eigen houtje bestormen', aldus een PTT-zegsman. PTT heeft nog niet met Mercury gepraat over een mogelijke samenwerking.