Britse Clyde koopt BP Exploratie

ROTTERDAM, 14 nov. BP Nederland heeft haar dochterbedrijf BP Exploratie voor 224 miljoen gulden verkocht aan de Britse oliemaatschappij Clyde Petroleum. In de dochter Exploratie zijn alle belangen van BP Nederland ondergebracht op het gebied van exploratie en winning.

BP Nederland verkoopt het dochterbedrijf omdat de oliemaatschappij zich geheel wil concentreren op grotere winningsgebieden en op exploratie in nog niet ontgonnen gebieden, aldus een woordvoerder. De verkoop zal volgens BP geen enkele invloed hebben op de andere belangen van de BP-groep in Nederland.

De verkoop betreft 23 blokken en deelblokken voor de Nederlandse kust met een omvang van 1.630 vierkante kilometer en twee gebieden op het vasteland met een oppervlakte van 1.374 vierkante kilometer. BP schat de op dit moment bewezen reserves die bij de verkoop gemoeid zijn op ruim twee miljard kubieke meter gas.

Sedert BP in augustus bekendmaakte het dochterbedrijf te willen verkopen toonden verschillende partijen belangstelling. Behalve Clyde waren dat onder meer BASF-dochter Wintershall en Holland Sea Search, dat later zijn belangstelling ontkende.

Clyde is qua grootte de derde onafhankelijke Britse oliemaatschappij. Door overname van de activiteiten van BP Exploratie behoort Clyde tot de top vijf van de op het Nederlandse deel van de Noordzee actieve ondernemingen.