Beurzen wereldwijd kwakkelend gestemd

AMSTERDAM, 14 nov. De Amsterdamse effectenbeurs heeft vanochtend de daling die zich gisteren in de loop van de dag had afgetekend, nog even bescheiden voortgezet. Het Damrak volgde daarmee de toon die Wall Street en Tokio hadden gezet.

AMSTERDAM - Veel aandelenkoersen moesten wat terrein prijsgeven, maar nadat de stemmingsindex 0,5 punt was teruggelopen naar 94,1 begonnen hier en daar wat fondsen zich voorzichtig op te richten, zodat het verlies weer kon worden weggewerkt. De beurs blijft in het teken staan van de gespannen situatie in het Midden-Oosten. De beleggers blijven aan de zijlijn en voor zover er al handel is, is er meer aanbod dan kooplust.

Een belangrijke rol blijven ook de olieprijzen spelen, die op dit moment weer wat oplopen. Enig herstel van de dollarkoers had nauwelijks invloed. Zo moest Koninklijke Olie, het belangrijkste fonds van Amsterdam, een gulden prijsgeven op fl. 130,30. Akzo kon na de stijging van dinsdag nog eens twee dubbeltjes aan de koers toevoegen op fl. 66,80, maar DSM moest nu vier dubbeltjes terug naar fl. 78,80.

De fusiepartners Nationale-Nederlanden en NMB Postbank moesten opnieuw een stapje terug doen. Onduidelijk blijft voorlopig de houding van de grote beleggers in het verzekeringsconcern, die nog eens aan het bedrijf hebben laten weten totaal geen vrede te hebben met de hoogte van het voorgenomen bod op de in hun bezit zijnde stukken.

Rodamco bleef lijden onder de gevolgen van het bericht over de verslechterde gang van zaken bij het vastgoedfonds. Er ging nog eens fl. 1,20 van de koers af op fl. 49. Verder moest CKK fl. 4 inleveren op fl. 159, Staal Bankiers 70 cent op fl. 18,50 en Wyers een gulden op fl. 33. Landre en Glinderman was een gulden lager op fl. 62 onverkoopbaar.

Air Holland wist nog eens 60 cent aan de koers toe te voegen op fl. 13,50. Chamotte Unie, onderdeel van de mistige Sasea-groep uit Zwitserland, kon het verlies van drie kwartjes van gisteren weer terughalen en noteerde weer fl. 2,75. Veel obligatoekoersen waren vanochtend fractioneel hoger.

TOKIO - De effectenbeurs in Tokio is vandaag iets lager gesloten na forse koerswinsten op de voorgaande dag. Het Nikkei-koersgemiddelde van 225 aandelen daalde met 36,23 punten tot 23.937,44. Gisteren schoot het koersgemiddelde met 1.042 punten omhoog, een winst van ruim 4,5 procent.

Winstnemingen brachten het Nikkei-gemiddelde aan het begin van de dag 353 punten onder het slot van gisteren. Later op de dag trad een herstel op tot boven de grens van 24.000 punten, maar dat niveau bleek niet houdbaar. De beurs reageerde neutraal op de dinsdag aangekondigde fusie van Kyowa Bank en Saitama Bank.

NEW YORK - De effectenbeurs in New York is gisteren na een wispelturige handel iets lager gesloten. Het Dow Jones-gemiddelde van dertig industriele fondsen sloot 4,93 punten lager op 2535,41. De omzet kwam uit op 157 miljoen aandelen tegenover 162 miljoen maandag, toen de Dow Jones ruim vijftig punten hoger sloot.

De beursbarometer vertoonde een grillig verloop door regelmatig zowel in de plus als in de min te blijven hangen. Volgens handelaren is de zigzaggende Dow Jones te verklaren uit een reeks van factoren. Behalve koopjagers, die profijt wilden halen uit de forse winst van maandag, was het later op de dag de hogere olieprijs en de lagere obligatiemarkt die het gemiddelde lieten dalen.

Op de valutamarkt in New York ging de dollar verder onderuit om tegen het einde van de handel uit te komen op fl. 1,6670, een na-oorlogs dieptepunt. In Amsterdam sloot de Amerikaanse munt gisteren op fl. 1,6680 tegenover een slot van fl. 1,6710 op maandag. (ANP)