Becker moet als magneet op wegblijvend publiek fungeren

FRANKFURT, 14 nov. Tot en met zondag wordt in Frankfurt het ATP Tour World Championship gehouden waarin de acht hoogst genoteerde spelers op de tenniswereldranglijst het tegen elkaar opnemen. Het evenement is in de plaats gekomen van het Masters-toernooi, dat de laatste twaalf jaar in New York is georganiseerd. De organisatoren van de ATP-finale in Frankfurt hebben gisteravond opgelucht adem gehaald toen Boris Becker de verlossende woorden sprak: 'Ik doe mee'.

Na dagenlange twijfel besloot Becker na een laatste conditietest het vandaag in zijn eerste duel op te nemen tegen Andres Gomez uit Ecuador. Zijn rivaal Stefan Edberg startte het toernooi gisteren moeizaam met een overwinning in drie sets op de Spaanse outsider Emilio Sanchez: 6-7, 6-3, 6-1. Becker aast op de eerste plaats van de wereldranglijst, thans nog in bezit van de Zweed. De een week eerder opgelopen spierblessure in de finale van het indoortoernooi in Parijs dreigde echter zijn ambitieuze plan in de war te sturen. De organisatie zat met de brokken. Voor de eerste drie dagen van het met drie en een half miljoen gulden gedoteerde toernooi viel de belangstelling ronduit tegen. Dertig procent van de kaarten lag dinsdag nog op een koper te wachten.

Met de toezegging van Becker zal de belangstelling waarschijnlijk groter worden dan op de eerste dag. Voor het optreden van Stefan Edberg was de speelhal met 4000 kijkers nog niet eens voor de helft gevuld. De Zweed kwam moeilijk in zijn ritme. Zijn tegenstander Sanchez, die op gravel beter uit de voeten kan, won de eerste set in de tiebreak. Daarna trok de huidige nummer een van de wereld de wedstrijd met 6-3 en 6-1 naar zich toe.

'Ik heb hier slechts twee keer kunnen trainen', verduidelijkte hij zijn matige optreden. Dat Becker in Frankfurt een nieuwe aanval op zijn positie doet kon hem niet bijster veel schelen. 'Als Boris meedoet, is hij fit. Leuk voor het publiek en de organisatoren.' Zijn volgende tegenstander wordt de Amerikaan Andre Agassi, die gisteren zijn landgenoot Pete Sampras versloeg.

Challenger

Gretige outsiders en verzadigde toppers treffen elkaar deze week bij het met 175.000 gulden gedoteerde Challenger-toernooi in Den Haag. De scheidslijn ligt ergens bij de nummer zeventig van de wereldranglijst. Wie aan de goeie kant zit, is voor dit seizoen al lang binnen en kan zich bezighouden met het het incasseren van de startgelden; voor de mindere tennissers komt het erop aan extra punten bijeen te slaan om eindelijk eens te ontkomen aan de kwalificatie-toernooien. Voor tennissers als Siemerink, Nijssen, Krajicek en Eltingh betekent zo'n 'echt' toernooi, als Piet van Eijsden naar Den Haag heeft gehaald een buitenkansje. Ze gaan er voluit tegen aan. Er is in die kringen nogal wat onvrede over het gedrag van de beter bedeelde collega's. Die spelen een partijtje, pakken hun start- en rondengeld en zijn verdwenen.

Jaco Eltingh, de laatste weken dankzij drie halve finaleplaatsen in het Braziliaanse circuit opgeklommen naar de 132ste plaats op de ranglijst, wiste het verschil van bijna honderd plaatsen met Karel Novacek bijna uit. Bij 6-5 en tweemaal in de tiebreak was hij slechts een punt van setwinst verwijderd. De als tweede geplaatste Tsjechoslowaak mocht zich gelukkig prijzen, dat hij met 7-6 (12-10) 6-3 ontsnapte.

Michiel Schapers, ook een qualifier, was aan Anders Jarryd werd gekoppeld. De vroegere Zweedse top tien-speler heeft weer wat vorm (hij won vorige week in Wenen) en motivatie (na een lange blessure-periode kan hij de punten gebruiken). Precies de eigenschappen, waarover Schapers zelf zou willen beschikken om zijn eigen missie: op 31-jarige leeftijd terugkeren in de top-honderd tot een succes te maken. Na de met 5-7, 6-4, 3-6 verloren driesetter is hij daarvan ver verwijderd.

Mark Koevermans had andere problemen. De nieuwe nummer een van Nederland (48ste op de wereldranglijst) was twintig uur onderweg geweest om zich vanuit het Braziliaanse Itaparica, waar hij de halve finales bereikte, tijdig in Den Haag te melden. De ontvangst was ronduit kil. Koevermans kreeg geen extra dag om uit te rusten, maar moest direct aan de slag. De Zweed David Engel profiteerde daarvan en won met 7-6, 6-1. (SID/ANP)