Voedsel op de bon in Moskou en Leningrad

MOSKOU, 13 nov. In Moskou en Leningrad gaat op 1 december een groot aantal produkten voor eerste levensbehoeften op de bon. De prijzen voor de overige consumptiegoederen worden daarentegen vrijgegeven.

Met de rantsoenering hopen de gemeentebesturen van de twee grootste steden van de Sovjet-Unie de winter door te komen en, via de prijsliberalisatie voor andere produkten, de privatisering van het staatsbezit verder te stimuleren.

Niet bekend

In de gemeenteraad van Moskou heeft het plan tot rantsoenering geleid tot een politieke strijd, die zelfs de positie van burgemeester Gavriil Popov zou kunnen ondermijnen. Een van de fracties die hem steunt, is er zo verdeeld over dat een scheuring dreigt.

De communisten in de raad, onder aanvoering van Joeri Prokofjev (een politieke bondgenoot van president Gorbatsjov), hebben gisteren deze kans te baat genomen om een felle aanval op het beleid van Popov te lanceren. Prokofjev vergeleek de van boven opgelegde privatisering van winkels en bedrijven met de gedwongen collectivisatie van de jaren dertig.

De rantsoenering van de belangrijkste levensmiddelen is niet de eerste maatregel die wordt genomen om het publiek enige zekerheid op minimale consumptie te bieden.

Dit voorjaar besloten de steden al dat de winkels voortaan de eerste levensbehoeften, op vertoon van paspoort of identiteitsbewijs, alleen nog mochten verkopen aan officiele bewoners en niet aan bezoekers.

Pag. 15: In Moskou hoopte men zo de twee miljoen 'provincialen', die de stad dagelijks voor inkopen en zaken aandoen, buiten de deur te kunnen houden.

Niet bekend

Volgens Edoeard Tenyakov, hoofd van het Sovjet-investeringsbedrijf Fininvest, zal de handel zich ontwikkelen parallel aan de komende privatiseringen in de Sovjet-Unie. Halverwege volgend jaar kan er volgens hem gehandeld worden in aandelen.

Volgens TASS zal de beurs van Moskou in de toekomst vertegenwoordigingen hebben in New York, Frankfurt, Tokio en Singapore. Een van de problemen van de beurs is het feit dat de roebel nog niet vrij inwisselbaar is. Tenyakov liet weten dat de beursvertegenwoordigers in het buitenland voorlopig de roebel gelijk zullen stellen aan de dollar om de waarde van de omzet op de beurs van Moskou vast te stellen.

Het tsaristische Rusland telde meer dan 100 beurzen en omstreeks de eeuwwisseling was Rusland een van de snelst groeiende economieen ter wereld. (UPI)