Ton Sijbrands voegt zich bij koplopers

GRONINGEN, 13 nov. Oud-wereldkampioen Jannes van der Wal kwam gisteren bij het wereldkampioenschap dammen goed weg met een remise. De Senegalese grootmeester Macodou N'Diaye feliciteerde de Nederlander vooraf aan de partij met zijn 34ste verjaardag, maar wenste het daar uitdrukkelijk bij te laten. Medekoploper Valneris kwam tegen Tsjizjov evenmin tot winst.

Het duo kreeg van de zeven achtervolgers uiteindelijk alleen Sijbrands naast zich op de eerste plaats. Koeperman en Watoetin voegden zich door fraaie zeges bij het peloton runners-up, dat weer uit zeven man bestaat. De vierde winstpartij kwam op naam van de Amerikaan Veitsman.

De 'huldiging' van Van der Wal vooraf aan de vijfde ronde door de organisatie betekende wel dat de partijen enkele minuten later begonnen dan gepland en dat kwam enkele notoire laatkomers goed uit. Dit keer was ook Sijbrands niet bij de opening aanwezig, maar zijn tijdverlies werd ruimschoots gecompenseerd door de nog later arriverende Traore.

De dammer uit Ivoorkust moest echter al snel in de verdediging berusten en analyses tijdens de partij maakten duidelijk dat Sijbrands steeds betere kansen kreeg. Het probleem is dan juist het voordeel in winst om te zetten, waarbij dit keer de klok te hulp schoot. Traore gebruikte rond de veertigste zet zoveel bedenktijd voor een afwikkeling, maar bleek op een combinatie te hebben gebroed die hij korte tijd later bliksemsnel op het bord bracht.

Traore meende zijn tegenstander daardoor te verrassen, maar bleek in een door Sijbrands opgezette lokzet te zijn gelopen. 'Die variant had ik een half uur eerder al doorgerekend, alleen ik verwachtte niet dat hij op het bord zou komen', vertelde Sijbrands. De oud-wereldkampioen had slechts enkele seconden nodig de partij winnend af te sluiten.

Van der Wal had tegen N'Diaye niet zijn beste dag. Hij kwam zelfs niet tot voordeel en meende in de tijdnoodfase een doorbraakcombinatie te kunnen nemen, die hem twee schijven kostte. De Senegalees had een verrassend sterke verdedigingszet achter de hand. Terwijl in de analyseruimte sombere geluiden werd gehoord, besloot N'Diaye zelf tot een afwikkeling die hem slechts een puntendeling opleverde.

In de 'Russische groep' vielen drie overwinningen te noteren. Het topduel tussen titelverdediger Tsjizjov en de Letse kampioen Valneris leverde alleen in de openingsfase wat spanningen op. Na goed twee uur werd de vrede al getekend. De naar de Verenigde Staten geemigreerde Sovjet-dammer Veitsman zorgde voor een regelrechte verrassing door Ba te verslaan. De Malinees had na zijn spectaculaire partij tegen Sovjet-spelers op een beter resultaat gerekend. Maar na een combinatie was zijn positie, ondanks een lang eindspel niet meer te redden.

Nestor

Toernooi-nestor Koeperman kreeg de handen op elkaar. De wijze waarop hij door een dubbele combinatie Lepsic versloeg maakte diepe indruk. Specogna zag zijn tot nu toe opvallend goede spel niet beloond. Ook tegen Watoetin moest de Italiaanse meester in het vierde speeluur de kracht van zijn tegenstander erkennen. De Malinees Mamina N'Diaye slaakte na het duel tegen Gantwarg een zucht van verlichting. 'Het valt niet mee achter elkaar tegen de sterkste Russen te moeten aantreden', meende hij. De puntendeling hield hem voorlopig wel in de race voor een hoge klassering. (ANP)