RIJST MET LINZEN

Hier volgt een aardig voorbeeld van boompje verwisselen in de keuken. Deze combinatie kan worden geserveerd bij het hoofdgerecht ter begeleiding van een gebraden varkensrollade of van gebakken varkenskarbonades. Verandert de combinatie van bestemming, dan wordt zij op zichzelf gegeten als voorgerecht en draagt de naam 'risotto met linzen'. Het vlees verhuist dan naar een schoon bord in de volgende gang en wordt begeleid door een gemengde bittere salade, die in beide situaties goed van pas komt.

Benodigd voor 4 personen:

150 g kleine groene linzen

2 eetlepels olijfolie

1 sjalotje, fijngehakt

25 g bacon (een half-dikgesneden plak)

1 eetlepel selderij, fijngesneden

1 blaadje salie

125 gram Arboriorijst (Italiaanse rijst)

8 dl runderbouillon (warm)

25 g versgeraspte parmezaanse kaas

1 volle eetlepel boter

Zet de linzen enkele uren te weken in ruim koud water. Giet ze af in een vergiet, spoel ze na onder stromend koud water en laat ze goed uitlekken. Snijd de bacon in luciferdikke reepjes en snijd deze in korte stukjes zodat minuscule dobbelsteentjes worden verkregen. Verwarm de olie in een ruime lage pan met dikke bodem en fruit daarin op matig hoog vuur het sjalotje zacht zonder het te laten kleuren. Voeg de bacon, selderij en salie toe en fruit deze al roerende een minuut mee tot de stukjes bacon iets zijn uitgebakken maar nog wel zacht zijn. Voeg de ongewassen rijst toe en meng deze goed door de overige ingredienten zodat de korrels rondom met de olie in aanraking komen. Voeg, wanneer de rijst transparant is geworden, de linzen toe en 2 dl warme bouillon.

Draai het vuur iets hoger en kook het geheel onder voortdurend roeren tot de bouillon de linzen niet meer bedekt. Doe er dan weer 2 dl warme bouillon bij en kook volgens dit principe linzen en rijst bijtgaar (dat moment dient zich aan wanneer de rijst tussen de linzen zichtbaar wordt). Proef het geheel op zout. Draai het vuur uit, voeg boter en parmezaanse kaas toe en doe een deksel op de pan. Laat het geheel 2 minuten rusten, roer de inmiddels gesmolten boter snel door de rijst met linzen zodat alles een mooie romige structuur krijgt.

    • Florine Boucher