Rijkaart Beheer is de eerste

ASPEREN/DRESDEN, 13 nov. Als eerste buitenlandse onderneming heeft het Nederlandse familiebedrijf Rijkaart Beheer uit Asperen, na tien maanden voorbereiding en 'goede contacten', een fabriek in de deelstaat Saksen in de voormalige DDR overgenomen.

Kosora Machinenbau GmbH is de naam van het in Dresden gevestigde bedrijf. Het machinepark, de produktiviteit en de marketing laten te wensen over, maar binnen drie jaar staat er volgens directeur/grootaandeelhouder H. L. Rijkaart een goedlopend metaalbedrijf.

Rijkaart Beheer exporteert liefst 95 procent van zijn produkten. Daarvan gaat een substantieel deel naar Oostbloklanden. Zo leverde Rijkaart onder meer de machines voor de voedingsmiddelenfabriek, die de McDonalds-vestigingen in Moskou bevoorraadt.

Grootste struikelblok bij de acquisitie vormde het overleg met de Treuhand. Bij dit overheidsorgaan was de chaos volgens Rijkaart compleet. 'We waren het zo zat dat we op een gegeven moment gezegd hebben: we scheiden er mee uit. Pas toen kwamen ze in actie'. (ANP)