Plan-Lubbers op agenda van CVSE

ROTTERDAM, 13 nov. Het idee van premier Lubbers om een Europese energiegemeenschap op te richten die heel Europa omvat, zal mogelijk een belangrijk agendapunt worden op de topconferentie van de 34 landen van de Conferentie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (CVSE), die volgende week in Parijs wordt gehouden.

Gisteren riep voorzitter Delors van de Europese Commissie, het dagelijkse bestuur van de EG, de deelnemende landen op de Europese energievoorziening hoog op de agenda te zetten.

De ministers van buitenlandse zaken van de EG besloten gisteren in Brussel hun permanente vertegenwoordigers nog deze week te laten uitzoeken welke plannen daarvoor in aanmerking komen. Verzet kwam alleen van de Fransen die menen dat de agenda al vol genoeg is.

De bedenker van een Europese energiegemeenschap, analoog aan de vroegere Kolen- en Staalgemeenschap (voorloper van de EG) is premier Lubbers. In juni, op de Europese top in Dublin, kwam hij met het idee zo'n gemeenschap op te richten voor de EG, de zes landen van de Europese Vrijhandelsassociatie (EFTA) en de Oosteuropese landen, inclusief de Sovjet-Unie.

Het rijke West-Europa zou de Sovjet-Unie moeten helpen bij het exploiteren van haar olie- en gasreserves in ruil voor energieleveranties. De Sovjet-Unie bezit 40 procent van de gasvoorraden en zeven procent van de olievoorraden in de wereld en is 's werelds grootste olieproducent. Een fors veel van de winning in de Sovjet-Unie gaat echter verloren door gebrekkige infrastructuur en slecht management.

Tot nu toe heeft een Westerse onderneming, het Franse Elf-Aquitaine, een contract getekend dat het recht geeft op exploratie en produktie in de Sovjet-Unie.

De Britten vinden dat een van de eerste stappen moet zijn dat de Sovjet-Unie garanties afgeeft voor Westerse maatschappijen die in de Sovjet-Unie opereren.