Philips sluit grootste joint venture in China

NANJING, 13 nov. Philips heeft afgelopen weekeinde zijn negende en grootste joint venture in China, de Hua Fei Colour Display Systems Co. Ltd. in de Oost-Chinese stad Nanjing (Nanking) officieel in gebruik gesteld. Chinese regeringsfunctionarissen zeggen dat dit de belangrijkste internationale zakelijke gebeurtenis in China is sinds de bloedige omwenteling van juni vorig jaar en de oplegging van Westerse sancties, die pas enige weken geleden werden opgeheven.

Philips is met dertig procent minderheidspartner in de fabriek voor tv-buizen, waarin voor omgerekend 180 miljoen dollar is geinvesteerd. De andere partners zijn de lokale Chinese Huadong Electron Tube Factory (45 procent) en Novel Technology Development Co. Ltd. uit Hongkong (25 procent). De beginsel-overeenkomst voor de joint venture werd in mei 1987 in Nanjing ondertekend in aanwezigheid van de Nederlandse minister-president R. Lubbers.

Met de bouw van het fabriekscomplex werd in juli 1988 begonnen. De voltooiing heeft een vertraging van enige maanden opgelopen door de gebeurtenissen van juni vorig jaar. De fabriek met 1.500 werknemers zal 1,6 miljoen 'flat square' kleurentelevisiebuizen per jaar produceren, grotendeels voor de Chinese markt. Ondanks het minderheidsaandeel van Philips zal de algemeen directeur voorlopig een vertegenwoordiger van Philips zijn.

Directie-voorzitter C. J. Seelen van de 'Philips China Hongkong Group' zei bij de opening van de nieuwe fabriek dat Philips de ontwikkeling van een sterke elektronische industrie in China op de lange termijn wil steunen, maar hij voegde daar een voorwaarde aan toe. 'Onze toekomstige investeringen in China zullen ten zeerste afhangen van de economische toestand, en het opzetten van nieuwe joint ventures zal volledig worden bepaald door produktiviteit en winstgevendheid', aldus Seelen.

Vlakbij de televisiebuizen-fabriek is een andere joint venture van Philips en dezelfde Chinese partner, een fabriek voor verlichtingsapparatuur in aanbouw met een investering van 40 miljoen dollar. Deze fabriek moet in de eerste helft van 1991 van start gaan.

Het zuidelijke deel van de provincie Jiangsu, waarvan Nanjing de hoofdstad is, kent de grootste concentratie van geavanceerde elektronische industrieen in het hele land en wordt daarom de Silicon Valley van China genoemd. Philips heeft daarom juist in Nanjing een algemeen vertegenwoordigend kantoor, het derde na Peking en Shanghai geopend. Een spectaculaire gebeurtenis heeft de opening van de fabriek en het kantoor extra luister gegeven, namelijk de ontsteking op zaterdagavond van een modern verlichtingssysteem voor de spoor- en wegbrug over de Yang Tze-rivier in Nanjing, de grootste brug van China. De verlichting van 1.000 halide- en sodiumlampen van elk 400 watt is een gift van de Philips China Hongkong Group aan de stad Nanjing.

Hua Fei (Hua is China en Fei is de eerste lettergreep van de Chinese naam voor Philips/ Fei-li-bu) is voor 80 miljoen gulden gefinancierd met een gemengd krediet, waarvan een zachte lening van de Nederlandse regering van vijftig miljoen gulden en dertig miljoen gulden aan commerciele leningen van de Amro, de Rabo en NMB Bank en de Britse Chartered Bank. De rest is eigen kapitaal van de aandeelhouders.

De Chinese media hebben grote aandacht aan de openingsfestiviteiten besteed. Zij menen dat de inauguratie van zo'n omvangrijk project door de grootste Europese investeerder in China opnieuw de belangstelling van andere Europese bedrijven zal opwekken, vooral na de opheffing van EG-sancties.

    • Willem van Kemenade