Olivetti ontslaat 7.000 man

ROME, 13 nov. Het Italiaanse computerbedrijf Olivetti zal zevenduizend werknemers ontslaan, vierduizend in Italie en drieduizend in het buitenland. Dit is vanmorgen aangekondigd door de Italiaanse minister van arbeid Donat Cattin.

De bewindsman vertelde op een conferentie die is gewijd aan de relatie tussen vakbonden en bedrijven dat Olivetti later op de dag een bekendmaking hierover zou doen. Bij Olivetti was rond het middaguur niemand bereikbaar voor commentaar.

In september had Vittorio Cassoni, de managing director van Olivetti, al aangekondigd dat er extra ontslagen zouden vallen, naast de 3.500 man die eerder dit jaar op straat zijn gezet. In januari had Olivetti nog 57.000 werknemers.

Een paar dagen daarna maakte Olivetti bekend dat de bruto-winst in de eerste helft van 1990 met 41 procent was gedaald, van 102,6 miljard lire naar 60,9 miljard lire, ongeveer 95 miljoen gulden. Maar het bedrijf zei daarbij dat zijn situatie gezonder is dan die van de meeste Europese en Amerikaanse concurrenten: de omzet was met 5,8 procent gestegen naar 4.100 miljard lire, bijna 6,5 miljard gulden.

Carlo De Benedetti, de president en grootste aandeelhouder van Olivetti, schreef in een brief aan de aandeelhouders dat stagnatie op de Amerikaanse computermarkt, de afremming van de groei op de Europese markt en de steeds feller wordende concurrentie vanuit de Verenigde Staten en Japan de winstmarges sterk onder durk zetten.

Daarbij geeft volgens De Benedetti de relatieve hoge wisselkoers van de lire extra problemen: de produktiekosten zijn bijna allemaal in lire, terwijl zestig procent van de verkopen in buitenlandse valuta gebeurt.

Olivetti is bezig met een saneringsplan waarvoor drie jaar is uitgetrokken. De Benedetti zei in zijn brief dat het bedrijf hierdoor winstmarges heeft die, ondanks de daling, 'buitengewoon voor de Europese sector' van de computerindustrie zijn.

    • Marc Leijendekker