Nijpels: inhaalverbod vrachtauto's op A 16

BREDA, 13 nov. Burgemeester E. Nijpels van Breda wil dat er een inhaalverbod voor vrachtwagens komt op de rijksweg A16. Daarnaast wil hij het vervoer van gevaarlijke stoffen per trein bevorderen. Deze maatregelen heeft Nijpels bij de Tweede Kamer aanbevolen om het verkeer tussen de Moerdijk en Breda veiliger te maken. Nijpels doet de voorstellen vandaag in een brief aan de vaste kamercommissie voor Verkeer, mede namens de burgemeesters van omliggende gemeenten als Prinsenbeek, Etten-Leur en Zevenbergen.

Aanleiding voor de brief is het ongeluk vorige week dinsdag bij het knooppunt Prinsenbeek, waarbij acht doden vielen en ruim twintig mensen gewond raakten. Nijpels pleitte meteen na het ongeluk al voor het versnellen van de verbreding van de A16 en voor het aanbrengen van een verkeers- en mistsignaleringssysteem op de autoweg. In de brief vragen de burgemeesters nu ook om uitbreiding van de verlichting en verlenging van de in- en uitvoegstroken.

Uitbreiding tot twee keer drie rijstroken staat niet voor de komende tien jaar op het programma. Uit tellingen van Rijkswaterstaat blijkt dat het gedeelte van de A16 tussen de Moerdijk en Breda ongeveer 63.000 voertuigen per etmaal heeft te verwerken.