Londen onderzoekt voorkennis Center Parcs; Aandeelhouders voelen zich gedupeerd

ROTTERDAM, 13 nov. De Vereniging voor de Effectenhandel (VEH) heeft de Londense beurs ingeschakeld bij haar onderzoek naar handel met voorkennis in aandelen Center Parcs.

Dit heeft H. Westerlaken, voorzitter van de raad van bestuur van het Rotterdamse recreatieconcern Center Parcs gisteren bekend gemaakt na de buitengewone aandeelhoudersvergadering die was belegd naar aanleiding van het openbaar bod dat grootaandeelhouder Scottish en Newcastle op Center Parcs heeft uitgebracht.

Een van de drie leden van de raad van bestuur van Center Parcs, ir. R. de Wit, is vorige maand afgetreden omdat hij op de Amsterdamse beurs met voorkennis heeft gehandeld in aandelen van zijn bedrijf. Deze zaak is inmiddels in handen gesteld van het Openbaar Ministerie, maar de beurs onderzoekt nu in samenwerking met het Londense beursbestuur of nog meer functionarissen van Center Parcs misbruik hebben gemaakt van voorkennis bij transacties in aandelen van hun bedrijf.

In de weken voor 20 september, toen Scottish en Newcastle het bod aankondigde op de resterende 25 procent van de aandelen Center Parcs, waren de omzetten in aandelen Center Parcs soms twee tot driemaal zo hoog als op normale beursdagen. Bovendien liep in die periode de koers op van 59 gulden op 22 augustus tot circa 71 gulden op 19 september.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering gisteren liet een aantal aandeelhouders zijn ongenoegen blijken over de gang van zaken rond het bod. Nog tijdens de jaarvergadering in juni werd de aandeelhouders bevestigd dat de Britten de eerst komende drie jaar, te rekenen vanaf augustus 1989, geen bod zouden uitbrengen. Center Parcs wilde haar Nederlandse karakter handhaven en voorlopig aan de beurs blijven.

Enkele aandeelhouders hebben op grond van die uitspraak hun stukken verkocht tegen een aanmerkelijk lagere koers dan Scottish en Newcastle nu biedt (80 gulden per aandeel). 'We voelen ons genomen', aldus een van de aanwezige aandeelhouders, die zei te overwegen Center Parcs aansprakelijk te stellen voor zijn verlies. President-commissaris A. Schuitemaker van Center Parcs wilde gisteren niet inhoudelijk reageren op de dreigementen maar zei 'te zullen kijken wat er verder op ons afkomt'.

De redenen voor Center Parcs om het voortijdige bod van Scottish en Newcastle nu te steunen, liggen in financieringsproblemen van nieuwe vakantieparken. Een deel van de een miljard gulden die nodig is voor nieuwe parken in Duitsland, Belgie, Groot-Brittannie en Frankrijk kan alleen tegen acceptabele voorwaarden worden geleend als er 300 a 400 miljoen gulden eigen vermogen bij komt. Volgens Schuitemaker is door het slechte beursklimaat een openbare emissie voor Center Parcs niet aantrekkelijk. Daarom is gekozen voor financiering door Scottish en Newcastle dat daaraan als voorwaarde heeft verbonden Center Parcs geheel in zijn bezit te krijgen. Scottish en Newcastle zelf zit onder meer door de verkoop vorig jaar van de Thistle hotelgroep voor 650 miljoen pond goed bij kas.

De aanmeldingstermijn voor het bod van Scottish en Newcastle sluit op 20 november.