Jimi Hendrix herleeft in verzameling bij Sotheby's

AMSTERDAM, 13 nov. 'Een opwindende verzameling aandenkens aan Jimi Hendrix.' Zo omschrijft het New-Yorkse veilinghuis Sotheby's de kladjes van nooit gebruikte songteksten en de mottige kledingstukken die op 17 december onder de hamer komen.

Verzamelaars kunnen hun hart ophalen aan handschriften op briefpapier uit diverse hotels, van luchtvaartmaatschappijen en enveloppen met teksten van 'Axis: Bold as Love' (geschatte opbrengst: 4.500 tot 6.500 dollar) of een extra couplet voor 'Purple Haze' (8.000 tot 12.000 dollar).

Een psychedelische tekening met het opschrift 'I have made love to you in your sleep' doet rond de 4.000 dollar. Op de zijden sjaal en de haarband die tot zijn standaarduitrusting behoorden kan ook een bod worden gedaan, evenals op het geborduurde kleedje dat Hendrix altijd met zich mee droeg om in hotelkamers over zijn bed te draperen. Hendrix heeft al deze voorwerpen aan een particuliere verzamelaar gegeven.

Op 18 september was het twintig jaar geleden dat rock and roll-held Jimi slaapmiddelen innam. Over de ware toedracht van zijn dood verschillen de meningen; de een zegt dat hij al voor de komst van de ambulance was gestikt in zijn eigen braaksel, de ander beweert dat hij om het leven kwam door onachtzaamheid van het ziekenhuispersoneel.

De 27-jarige Hendrix was op het toppunt van zijn roem en zijn voortijdige dood spreekt nog altijd tot de verbeelding. Met zijn ongeevenaarde gitaarstijl en schaamteloos seksuele uitstraling stelde hij iedere collega-popmuzikant uit die tijd in de schaduw. Als wandelend symbool van de vrijgevochten 'Swinging Sixties' had hij een streepje voor op tijdgenoten als The Beatles en The Rolling Stones, die maar een stickie hoefden te roken om door de voltallige Londense politiemacht achterna te worden gezeten.

Hendrix cultiveerde het mysterieuze imago van de charismatische zwarte rocker uit Amerika, die eerst naar Engeland moest verhuizen voordat hij wereldberoemd kon worden.

Pag. 6: Hausse aan publicaties over Hendrix

In het pas verschenen Crosstown Traffic plaatst de gezaghebbende popjournalist Charles Shaar Murray zijn idool Jimi Hendrix in het brandpunt van de naoorlogse populaire muziek. In deze briljant gecomponeerde essaybundel pleit Murray overtuigend voor de stelling dat Hendrix de belangrijkste figuur was van het rock-tijdperk. Als voormalig gitarist bij Little Richard en The Isley Brothers vormde hij de ontbrekende schakel tussen rock- and soulmuziek en vooral in zijn laatste dagen zocht Hendrix aansluiting bij de experimentele jazz. Van de voorgenomen samenwerking met trompettist Miles Davis en orkestleider/arrangeur Gil Evans is het echter nooit gekomen.

Meer feiten en wetenswaardigheden over Hendrix' korte en stormachtige levensloop zijn te vinden in Electric Gypsy, de nieuwe biografie van schrijver Harry Shapiro en fanclub-voorzitter Caesar Glebbeek, die vanwege de uitputtende informatie als de 'Hendrix-bijbel' kan worden beschouwd. Nu ook de voormalige groepsleden van The Jimi Hendrix Experience, drummer Mitch Mitchell en bassist Noel Redding, elk een boek hebben gepubliceerd over hun drie veelbewogen jaren in het kielzog van de meester, komt de stroom aan Hendrix-produkten pas goed op gang.

Platenmaatschappij Polydor bracht een nieuwe compilatie-cd uit, inhakend op het hitparadesucces van het in een spijkerbroekenreclame gebruikte Crosstown Traffic. Voor januari staat een tweetal box-sets met elk vier cd's op stapel, gewijd aan niet eerder uitgebracht studio-materiaal en hoogtepunten uit overgebleven live-opnamen. Een indertijd gefilmd optreden tijdens het Isle of Wight-festival verschijnt integraal op video en ook het legendarische Woodstock-concert (augustus 1969) met de spraakmakende interpretatie van het Amerikaanse volkslied The Star Spangled Banner wordt commercieel verkrijgbaar. De fans die zich wensen te beperken tot de drie lp's die tijdens zijn leven verschenen, kunnen zich verheugen in de loepzuivere klank van 'geremasterde' versies van Are you experienced, Axis: Bold as love (beide uit 1967) en Electric Ladyland. Laatstgenoemd dubbelalbum zal, net als 22 jaar geleden, in Amerika worden uitgebreid in een gekuiste hoes zonder blote dames. De muziek is onsterfelijk, het shawltje bij Sotheby's is niets meer of minder waard dan de gek ervoor geeft.

    • Jan Vollaard