Gullit niet in EK-duel tegen Griekenland

ROTTERDAM, 13 nov. Ruud Gullit speelt niet mee met het Nederlands elftal in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland, volgende week woensdag in Rotterdam. Afgelopen weekeinde nam de aanvoerder van Oranje telefonisch contact op met bondscoach Rinus Michels. In het onderhoud deed Gullit het verzoek voor het komende duel tegen Griekenland te worden ontlast van zijn taak. Gullit voelde zich naar eigen zeggen niet in vorm om de kleuren van Oranje te verdedigen. Michels zegt begrip te hebben voor het verzoek van de aanvoerder.

Gullit heeft wel onmiddellijk te kennen gegeven beschikbaar te zijn voor de volgende interland, 19 december uit tegen Malta. Hij heeft tevens aan trainer Sachi gevraagd hem niet in de basis op te nemen voor de zondag af te werken belangrijke Italiaanse competitiewedstrijd van AC Milan tegen Napoli.

Bondscoach Rinus Michels maakte vanmiddag de selectie bekend van het Nederlands eltal, waarin de Vitesse-speler John van de Brom en de PSV'er Jerry de Jong hun debuut maken. Ter voorbereiding op de interland speelt de speelt de selectie vrijdagmiddag om 14.30 uur in het Olympisch stadion een oefenwedstrijd tegen SVV, de club van assistent-bondscoach Dick Advocaat. Daarbij kan Michels geen beroep doen op de internationals uit Italie, Belgie en Schotland die verplichting hebben in de nationale competities en pas maandag naar Zeist komen. Adri van Tiggelen wil zich al eerder vrijmaken voor Oranje, aangezien hij bij zijn werkgever Anderlecht is gedegradeerd tot bankzitter. Anderlecht speelt morgen tegen Beerschot en treft in het weekeinde Waregem. Van Tiggelen heeft aangekondigd, dat wanneer hij voor beide wedstrijden niet in de basis staat, manager Verschueren te vragen eerder naar Nederland te mogen vertrekken.

Voor de kwalificatie-wedstrijd Nederland-Griekenland in Rotterdam zijn al 30.000 kaarten verkocht. In totaal zijn er 51.000 kaarten voor de voetbalinterland beschikbaar. Het is de tweede wedstrijd van Oranje in de aanloop naar het toernooi om het Europees kampioenschap van 1992 in Zweden. Nederland verloor het eerste duel tegen Portugal (0-1).

De complete selectie ziet er als volgt uit:

Doel: Hans van Breukelen (PSV); Joop Hiele (SVV); achter: Danny Blind (Ajax), Jerry de Jong (PSV), Frank de Boer (Ajax), Adri van Tiggelen (Anderlecht), Stan Valckx (PSV); midden: Graeme Rutjes (Anderlecht), Aron Winter (Ajax), Richard Witschge (Ajax), Jan Wouters (Ajax), John van de Brom (Vitesse), Gerald Vanenburg (PSV), voor: Marco van Basten (AC Milan), Wim Kieft (Girondins Bordeaux), John van 't Schip (Ajax), Bryan Roy (Ajax), Hans Gillhaus (Aberdeen), Dennis Bergkamp (Ajax), Juul Ellerman (PSV).