Grondstof gifgas in beslag genomen

VLISSINGEN, 13 nov. De Economische Controledienst (ECD) heeft gisteren in Vlissingen 275 vaten met tri-ethanolamine, een component voor gifgas, in beslag genomen.

De lading zou vandaag vanuit Vlissingen naar Iran worden verscheept. Voorts heeft de ECD bij Eldi Chemicals in Krimpen aan den IJssel en Bechem Chemie in Haarlem huiszoeking gedaan en administratie in beslag genomen.

De bewuste lading hoorde aan deze bedrijven toe. Tegen beide ondernemingen loopt inmiddels een gerechtelijk vooronderzoek. Zij worden verdacht van overtreding van het uitvoerbesluit strategische goederen, dat onder meer wapenexport aan vergunningen bindt.

Tot de strategische goederen, waarvoor een uitvoervergunning vereist is, behoren ook groepen chemicalien die geschikt zijn voor de produktie van gifgas. Tri-ethanolamine staat op deze lijst. In de praktijk wordt voor de uitvoer van dergelijke componenten naar spanningsgebieden als Iran en Irak geen vergunning verleend.

In elk van de inbeslaggenomen vaten zit 235 liter tri-ethanolamine. De lading, die werd aangetroffen op het terrein van het opslagbedrijf DSIS in Vlissingen, heeft een waarde van enkele honderdduizenden guldens. Op de uitvoerdocumenten wordt Iran als bestemming genoemd. De ECD onderzoekt of dit de werkelijke bestemming is. Directeur Groot van Eldi Chemicals wilde vanmiddag geen commentaar geven.

De afgelopen tien jaar heeft de ECD een keer eerder een illegale export van componenten, geschikt voor de produktie van gifgas, ontdekt. In 1985 bleek dat het Arnhemse bedrijf Melchemie grondstoffen voor gifgas aan Irak had doorverkocht. Het bedrijf werd voor deze leverantie in 1987 veroordeeld tot een boete van honderdduizend gulden en een voorwaardelijke stillegging voor de duur van een jaar.

    • Robert van de Roer