Esselte verkoopt Filmnet aan drie mediabedrijven

ROTTERDAM, 13 nov. Het Nederlandse abonneetelevisie-kanaal Filmnet zal worden verkocht aan de internationale mediabedrijven Warner Brothers, Bonier en Canal Plus. Daarover hebben de bedrijven in principe overeenstemming bereikt.

De bedrijven voeren al weken gezamenlijk onderhandelingen met de aandeelhouder van Filmnet, de Nederlandse dochter van het Zweedse Esselte. Alleen de handtekening moet nog worden gezet, aldus een woordvoerder van Esselte Media in Nieuwegein. Filmnet zal gewoon blijven uitzenden.

Aan het begin van dit jaar is Filmnet door moederbedrijf Esselte in Stockholm onder druk van haar aandeelhouders te koop aangeboden. Het Zweedse concern wil zich volledig richten op haar oorspronkelijke activiteiten, de kantoormaterialen. De hele media-divisie moet worden afgestoten. Daarmee zouden volgens de Esselte-woordvoerder de aandeelhouders zich tevreden hebben gesteld. Inmiddels zijn enkele uitgeverijen en bioscopen in Zweden al verkocht. Naast Filmnet heeft Esselte media in Nederland ook nog een andere onderneming, Esselte Video in Woerden. Ook dit bedrijf zal worden verkocht.

Filmnet heeft in Nederland een sterk wisselend abonneebestand van ongeveer 90.000 kijkers. Afgelopen oktober steeg het aantal abonnees met 3.500. Bij Filmnet werken ongeveer zestig mensen.