Celstraffen tot zes maanden voor groep Molukkers

ROTTERDAM, 13 nov. Vier Molukkers zijn vanmorgen door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot celstraffen van twee tot zes maanden, waarvan twee voorwaardelijk, wegens hun betrokkenheid bij rellen eerder dit jaar tijdens de herdenking van het veertigjarig bestaan van Republiek der Molukken (RMS). Vier andere Molukkers werden veroordeeld tot het verrichten van onbetaalde arbeid (van 180 tot 100 uur) en weer twee anderen tot plaatsing in een tuchtschool voor twee maanden. Het openbaar ministerie had celstraffen varierend van zes tot tien maanden geeist. De rechtbank achtte bewezen dat de tien Molukkers openlijk geweld hebben gepleegd bij de herdenking van de oprichting van de RMS, waarbij het geheel onverwacht tot rellen kwam. Het gebouw van de Indonesische ambassade werd bekogeld met onder meer molotovcocktails en vuurwerkbommen, politie-agenten werden belaagd en pas na inzet van de mobiele eenheid konden de ongeregeldheden worden beeindigd.